Abdel (19): “Door voetbal zijn we allemaal één team”

Abdel (19) komt uit Syrië en woont in Oostende. Hij leerde FMDO kennen via Compagnons Oostende, en is al sinds drie maand vrijwilliger in het vaccinatiecentrum via 8400 Talenten. Zijn passies? Grafisch ontwerp, fotografie en… de Rode Duivels.

Hoe lang supporter je al voor de Rode Duivels?

Sinds 2016. Ik was een Chelsea fan, daar is m’n favoriete speler Hazard. Door hem leerde ik de Rode Duivels kennen. Nu volg ik alle spelers op de voet.

Waarom vind je het een goede ploeg? 

In het begin keek ik vooral door Hazard. Maar nadat ik een paar matches gezien had, was ik echt onder de indruk van hoe de Duivels speelden. Het is ongewoon om in mijn land fan te zijn van België. Meestal zijn Syrische mensen fan van Duitsland of Brazilië. Die landen hebben al een paar eindzeges op kampioenschappen behaald en België helaas nog niet. NOG niet… 

Wie is je favoriete speler? 

Nog steeds Hazard, al is in mijn opinie Kevin De Bruyne beter. Toch blijft Hazard m’n favoriet. 

Waarom is voetbal belangrijk voor jou?

Voetbal is niet zomaar een sport. Met een voetbalteam ontwikkel je een speciale band. Als het team wint, ben je gelukkig. Iedereen op straat is dan gelukkig. Als de Duivels verliezen, ben je teleurgesteld. Je voelt je echt een deel van de groep als je samen naar voetbal kijkt. We zijn allemaal één team. Niets is beter dan kijken naar een goede match.

Welke herinneringen heb je aan de Rode Duivels?

Bij het WK van 2018 keek ik op groot scherm naar de Duivels in Kessab (Latakia). Een van mijn vrienden supporterde mee, zodat ik niet alleen hoefde te supporteren. We waren letterlijk de enigen die supporterden voor België. De anderen supporterden allemaal voor Brazilië. Toen De Bruyne de tweede goal scoorde, schreeuwde ik van blijdschap. De anderen keken me echt verbaasd aan: “Supporter jij nu voor België?”

Over dat WK van 2018, trouwens, ik vergeet nooit hoe de Duivels in de laatste seconden de derde (beslissende) goal scoorden in de achtste finale tegen Japan. Beste match ooit. Wat een comeback. De Duivels hadden dat jaar moeten winnen volgens mij.

Waar ga je de volgende match bekijken? 

Misschien ga ik wel naar een café, da’s de beste plaats om voetbal te kijken.
En anders thuis met vrienden.


Denk je dat we gaan winnen? 

Zeker! België doet het fantastisch. 

Deel