Boekenambassadeurs

Laat je inspireren door de Boekenambassadeurs van FMDO vzw!

In 2018 zocht en vond FMDO 10 boekenambassadeurs in Oostende. Boekenambassadeurs is een project waarbij we met een groep mensen met diverse achtergronden samen wilden werken aan leesbevordering. De boekenambassadeurs komen uit verschillende hoeken van de wereld maar hebben 1 ding gemeen: allen houden ze van lezen en zijn ze gepassioneerd door verhalen. Die passie willen ze graag met iedereen delen. Daarom kozen ze aan het begin van het project elk 1 boek uit dat bij hen een bijzondere indruk heeft nagelaten en gingen ze de uitdaging aan om zoveel mogelijk mensen te inspireren en prikkelen met hun verhaal op een creatieve manier.

Ze vulden het verhaal uit hun boek aan met persoonlijke anekdotes of brachten het in beeld op foto. Anderen verwerkten hun verhaal in een collage, poppentheater of animatiefilmpje. Nog anderen bereidden een dialoogtafel voor waarbij verschillende thema’s uit het boek worden besproken. Elk van hen bracht een boek tot leven!

De oude man en de zee, Saleem Bittar
de oude man en de zee
Koetsier Herfst, Romina Vandemaele
koetsier herfst
De Alchemist, Hosheng Ossi
de alchemist
Alles is verlicht, Dana Balanda
alles is verlicht
A brief history of time, Masood Baloch

Wil je in jouw Oostendse organisatie of vereniging werken aan leesbevordering? Nodig een van onze boekenambassadeurs uit en/of maak gebruik van onze film over het project. Deze film werd gemaakt door Sipan Hota.

Deze ambassadeurs komen graag naar je toe:

De voorlezer, Nessrin Mohammed

NESSRIN

Wanneer Nessrin het boek de voorlezer van Bernhard Schlink voor het eerst leest herkent ze passages. Dit boek is de basis van het verhaal dat ze brengt. Nessrin komt uit het Koerdisch deel van Syrië en linkte vanuit haar ervaringen het boek aan verschillende objecten die ze in een zwarte doos stak. Deze voorwerpen zijn de leidraad voor een gesprek over leven in vrijheid en oorlog.

Birthday, Lili Chong

Toen Lili Chong het boek Birthday van Lieve Blanckaert las, was ze net zelf zwanger van haar eerste kind. Ze raakte gefascineerd door de verschillende geboortegebruiken en manier van zorg voor moeder en kind overal ter wereld. Tijdens deze dialoogtafel toont Lili enkele foto’s en vertelt ze opvallende verhalen uit het boek. Ze vormen een startpunt voor een boeiend groepsgesprek rond zwangerschap en geboortes.

Meer info en contact?

Tine Dessein

tine@fmdo.be

0471/83 72 03

Met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

In samenwerking met Bibliotheek Oostende, CVO De Avondschool, VormingPlus Oostende-Westhoek.