Twee (t)huizen, één gids – BELvue

Deze nieuwe twee (t)huizen, één gids –editie is geïnspireerd op voorgaande edities maar richt zich ditmaal specifiek tot het BELvue-museum. Dit project richt zich op de Brusselaars van andere origine die hun thuisland aan de hand van verschillende sociale thema’s en/of objecten dichterbij het publiek brengen.

Het BELvue ligt in het hart van Brussel en is zowel het museum van België en zijn geschiedenis als een centrum voor de democratie. In de zalen van BELvue komen zeven maatschappelijke thema’s aan bod: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Elk thema wordt verteld vanuit een hedendaagse invalshoek en wordt geplaatst binnen de geschiedenis van België. Hoe zijn België en de Belgen gekomen tot waar ze vandaag staan? De verhalen van de nieuwe Belgen kunnen zich daarbij naadloos aansluiten. Met een thematische aanpak en een moderne en interactieve opstelling biedt het museum de bezoeker de sleutels om een beter inzicht te verwerven in België en onze samenleving. Met ons project willen wij een beter inzicht geven in de levensloop van de nieuwe Brusselaars en hun persoonlijke geschiedenis. Zo leren de bezoekers de verhalen kennen van nieuw- en oudkomers op een informele en ontspannende manier.

Naast het werken rond de thema’s van het museum willen wij ook een bestaande ruimte uitbreiden met de mogelijkheid om er persoonlijke objecten van de gidsen tentoon te stellen. Op deze manier willen wij hun verhaal met het publiek delen.

BELvue

Minoo

Minoo heeft een opleiding geschiedenis achter de rug. Ze schetst jullie een beeld van de (r)evoluties die Iran doorgemaakt heeft aan de hand van de zalen over democratie, migratie, pluralisme en taal. Daarenboven vertelt ze haar persoonlijke ervaringen als jonge vrouw in Iran.

 

 

BELvue

Leila

Leila werkte tijdens de Koude Oorlog als radio-editor en leerkracht in Georgië, dat toen deel uitmaakte van de Sovjet Unie. Ze leefde daar in een religieuze minderheidsgroep van Yezidi en vertelt hoe het einde van het communistisch klimaat haar levenssituatie veranderde. Ze leidt jullie rond doorheen de zalen van democratie, migratie, pluralisme en taal.

 

BELvue

Saad

Saad komt uit Syrië. Hij vertelt over de weg die hij zelf afgelegd heeft van Syrië naar België. Hij leidt jullie rond doorheen de zalen van democratie, migratie, pluralisme en taal.

 

 

 

BELvue

Ikram

Ikram komt uit Molenbeek. Ze werkt in Brussel als leerkracht Islam en geschiedenis. In het museum gidst zij jullie doorheen de geschiedenis van België en Marokko. Hiervoor heeft ze de zalen democratie, taal en pluralisme uitgekozen.

 

 

Aïssatou

Aïssatou is opgegroeid in Guinée, waar ze internationale relaties studeerde. Haar interesse voor geschiedenis en democratie deelt ze graag met jullie in het BELvue museum. Zij leidt jullie rond doorheen de zalen van democratie, solidariteit, pluralisme en taal.

 

 

Zouheir

Zouheir werkte als arts in Algerije.  In België aangekomen, leerde hij  tijdens zijn opleiding Nederlands dit  project kennen en besliste hij gids te worden. Hij wil jullie graag meer vertellen over zijn twee thuizen, hiervoor kiest hij de zalen democratie, welvaart, migratie en taal.

 

 

Fotocredits: Egmond Dobbelaere

Meer info en contact?

Babette Vergauwen

Babette@fmdo.be

0488/909 203

Meer informatie over het BELvue Museum vindt u hier:

https://www.belvue.be


Twee (t)huizen, één gids Goes Belvue is een samenwerking tussen volgende partners;