Twee (t)huizen, één gids – BELvue

Deze nieuwe twee (t)huizen, één gids –editie is geïnspireerd op voorgaande edities maar richt zich ditmaal specifiek tot het BELvue-museum. Dit project richt zich op de Brusselaars van andere origine die hun thuisland aan de hand van verschillende sociale thema’s en/of objecten dichterbij het publiek brengen.

Het BELvue ligt in het hart van Brussel en is zowel het museum van België en zijn geschiedenis als een centrum voor de democratie. In de zalen van BELvue komen zeven maatschappelijke thema’s aan bod: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Elk thema wordt verteld vanuit een hedendaagse invalshoek en wordt geplaatst binnen de geschiedenis van België. Hoe zijn België en de Belgen gekomen tot waar ze vandaag staan? De verhalen van de nieuwe Belgen kunnen zich daarbij naadloos aansluiten. Met een thematische aanpak en een moderne en interactieve opstelling biedt het museum de bezoeker de sleutels om een beter inzicht te verwerven in België en onze samenleving. Met ons project willen wij een beter inzicht geven in de levensloop van de nieuwe Brusselaars en hun persoonlijke geschiedenis. Zo leren de bezoekers de verhalen kennen van nieuw- en oudkomers op een informele en ontspannende manier.

BELvue

Minoo

Minoo heeft een opleiding geschiedenis achter de rug. Ze schetst jullie een beeld van de (r)evoluties die Iran doorgemaakt heeft aan de hand van de zalen over democratie, migratie, pluralisme en taal. Daarenboven vertelt ze haar persoonlijke ervaringen als jonge vrouw in Iran.

BELvue

Leila

Leila werkte tijdens de Koude Oorlog als radio-editor en leerkracht in Georgië, dat toen deel uitmaakte van de Sovjet Unie. Ze leefde daar in een religieuze minderheidsgroep van Yezidi en vertelt hoe het einde van het communistisch klimaat haar levenssituatie veranderde. Ze leidt jullie rond doorheen de zalen van democratie, migratie, pluralisme en taal.

BELvue

Saad

Saad komt uit Syrië. Hij vertelt over de weg die hij zelf afgelegd heeft van Syrië naar België. Hij leidt jullie rond doorheen de zalen van democratie, migratie, pluralisme en taal.

BELvue

Ikram

Ikram komt uit Molenbeek. Ze werkt in Brussel als leerkracht Islam en geschiedenis. In het museum gidst zij jullie doorheen de geschiedenis van België en Marokko. Hiervoor heeft ze de zalen democratie, taal en pluralisme uitgekozen.

Aïssatou

Aïssatou is opgegroeid in Guinée, waar ze internationale relaties studeerde. Haar interesse voor geschiedenis en democratie deelt ze graag met jullie in het BELvue museum. Zij leidt jullie rond doorheen de zalen van democratie, solidariteit, pluralisme en taal.

Zouheir

Zouheir werkte als arts in Algerije.  In België aangekomen, leerde hij  tijdens zijn opleiding Nederlands dit  project kennen en besliste hij gids te worden. Hij wil jullie graag meer vertellen over zijn twee thuizen, hiervoor kiest hij de zalen democratie, welvaart, migratie en taal.

Praktisch

Boek je wandeling door een mail te sturen naar 2t1gbrussel@fmdo.be

Vermeld zeker volgende gegevens:

  • de datum
  • de gewenste gids(en)
  • het aantal personen
  • andere bijzonderheden (bvb. rolstoelgebruikers, …)

Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Op welke dagen vinden de wandelingen plaats?
Dit varieert al naargelang de gids. Je kan ons contacteren voor meer informatie.

Hoe lang duurt een wandeling?
Elke wandeling duurt ongeveer 1,5 uur.

Met hoeveel mensen kan je deelnemen aan een wandeling?
Per gegidste tocht kunnen er maximum 15 personen deelnemen.
Indien je met een grotere groep bent, vragen we je om meerdere wandelingen te boeken.

Hoeveel kost een wandeling?
Begeleiding door de gids kost 80 euro. Dit betaal je vooraf aan FMDO.
De inkomtickets voor het BElvue museum betaal je aan de kassa.

Meer info en contact?

Ivy Goutsmit

2t1gbrussel@fmdo.be

0494/12 35 34

Meer informatie over het BELvue Museum vindt u hier:

https://www.belvue.be


Twee (t)huizen, één gids Goes Belvue is een samenwerking tussen volgende partners;