Afscheid van 2 stagiaires

13 jun 2019

FMDO probeert een boeiende  leeromgeving te zijn voor studenten die bezig zijn aan een opleiding en mensen die een stage willen doen bij FMDO. Elk jaar verwelkomen we verschillende stagiaires bij onze organisatie. De afgelopen maanden waren Freya en Nathalie actief bij FMDO Oostende. Nathalie deed stage bij de algemene werking van FMDO Oostende en vrouwenklap en Freya was actief binnen het project gezondheidsambassadeurs. We moesten recent afscheid van hen nemen en stelden hen enkele vragen over hun stage bij FMDO

Waarom koos je voor FMDO? 

Freya: Op school kregen we verschillende gastlessen en er was een stagebeurs. FMDO was een van de gelukkigen, die hun organisatie kwam voorstellen op de Howest. Vanaf de 1ste minuut was ik volledig geboeid en gefascineerd. Ik was zo enthousiast na de presentatie dat ik op weg naar huis onmiddellijk een mailtje stuurde om mij kandidaat te stellen voor de stageplaats. Bovendien wou ik graag samenwerken met mensen met een migratieachtergrond, daar we op school hier nog niet de kans toe kregen.

Nathalie: Ik heb voor FMDO gekozen omdat het een enorme uitdaging zou zijn die mij uit mijn comfortzone zou trekken. Bij het zoeken naar een stageplaats dacht ik dat ik graag op een plaats terecht zou komen waar de taken en tijden duidelijk en afgebakend zijn. Ook al heeft dit zijn eigen charmes, het blijft uiteindelijk ook een veilige keuze. Het daagt niet voldoende uit. En soms moet je buiten je comfortzone gaan, verder gaan dan wat je al kent en waar je al kennis over hebt. Stage lopen bij FMDO tikte al deze vakjes aan.

Nathalie samen met de dames van vrouwenklap.

Hoe heb je je stage ervaren? 

Freya: Ik kan met 100% zekerheid zeggen dat ik geen moment spijt heb gehad van mijn keuze. Mijn stage was heel leuk en leerrijk. Ik leerde bij over verschillende culturen, manier van hoe iets aanpakken, het werken in een team maar vooral over mezelf. Verschillende eigenschappen en interesses die vroeger vreemd voor me waren, ontdekte ik stapsgewijs. Bij FMDO stond iedereen open voor mijn ideeën, accepteerde mij zoals ik ben, er werd naar mijn mening geluisterd. Ze lieten ruimte om mezelf te ontplooien en zelfstandig te werken.

Nathalie: Ik heb mijn stage als positief ervaren. Ik kwam terecht in een team vol enthousiaste collega’s waar ik met al mijn vragen terecht kon. Ik maakte door de vele evenementen en verschillende projecten kennis met geweldige mensen en kreeg veel kansen om bij te leren over het werkveld, maar ook over mezelf. Het was niet het makkelijkste pad om te bewandelen maar ik ben blij dat ik deze ervaringen mee heb kunnen maken en eruit heb kunnen leren.

Wat vond je moeilijk? 

Freya: Mensen zeggen vaak “in het begin moet je je weg zoeken”. Dit was ook bij mij het geval. Wat verwachten ze van mij? Hoe vind ik mijn plaats onder de collega’s? Doe ik te veel of te weinig? Deze vragen spookten in mijn hoofd. Naargelang de tijd vorderde en ik mijn plek vond, werd ik zelfverzekerder. Andere moeilijkheden of obstakels heb ik echter niet meegemaakt.

Nathalie: Ik vond het soms moeilijk om om te gaan met de vele taken en deadlines die door elkaar liepen.

Wat ga je nooit vergeten? 

Freya: De verschillende kansen die ik kreeg. Fem ondersteunen in het buitengewone project “Gezondheidsambassadeurs”, het organiseren van de vrijwilligersdag, lessen geven over gezondheid bij Vrouwenklap en het BENO-project, gezondheid boosten bij verschillende collega’s… Wat ik zeker ook nooit ga vergeten zijn de fantastische mensen die ik de afgelopen maanden heb ontmoet! De gezondheidsambassadeurs, de vrijwilligers van FMDO, de collega’s… Zij krijgen een plaatsje in mijn hart. Bedankt om mijn stage zo hartverwarmend en leuk te maken! Ik zal jullie allemaal missen.

Freya tussen onze fantastische gezondheidsambassadeurs

Nathalie: De positiviteit en kracht van FMDO is iets wat ik niet snel zal vergeten. Ik zie het glas meestal als halfleeg maar door FMDO heb ik een positievere kijk op de dingen. Iedereen staat er altijd klaar voor elkaar. Als het even tegen zit laten ze zich er niet door uit het veld slaan maar gaan ze ermee aan de slag. Hoe moeilijk of onzichtbaar een positieve uitkomst soms is, alles komt uiteindelijk wel goed.

Wat neem je mee voor je verdere werk in de toekomst? 

Freya: Of beter: wat neem ik niet mee naar mijn verdere werk in de toekomst? Zoals eerder vermeld, leerde ik ontzettend veel bij. Bovendien groeide ik in verschillende opzichten. In omgang met verschillende doelgroepen, het omgaan met feedback, het zoeken naar oplossingen, het stellen van prioriteiten in een chaos (bv. een drukke periode) en nog zoveel meer. Hopelijk kan ik in de toekomst opnieuw met deze fantastische mensen samenwerken.

Nathalie: Tijdens deze stage heb ik veel over mezelf geleerd. Ik heb de indruk dat ik gegroeid ben als persoon en dat ik dat meeneem naar de toekomst. Ik heb geleerd dat als je met een open blik en zonder vooroordelen naar de wereld kijkt, je er heel veel voor terugkrijgt.

Wie geïnteresseerd is in een stage bij FMDO (dit kan in de verschillende steden waar we werkzaam zijn) ,mag altijd contact opnemen met Ivy Goutsmit via Ivy@fmdo.be

Deel