Oostende

In Oostende ondersteunen we onderstaande verenigingen.

Wil je graag contact opnemen of samenwerken met één van deze verenigingen?

Contacteer Bo Goeminne

bo@fmdo.be – 0483 59 56 05

KANTOOR FMDO OOSTENDE: Louisastraat 7, 8400 Oostende


AGOA (Association Guinée d’Ostende et amis)

Deze Afrikaanse lidvereniging bestaat al enkele jaren. Om hun werking verder uit te bouwen, werden ze in 2018 lid van FMDO in Oostende. De vereniging bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die graag feesten organiseren waar ontmoeting centraal staat. Iedereen is bijvoorbeeld welkom op hun jaarlijkse Afrikaanse barbecues. In de toekomst willen ze ook graag een Noord-Zuidwerking op poten zetten.


AMORGA vzw

Amorga vzw is een organisatie die actief is in Degala Buduni,een dorpje in Orissa, India. De vereniging ondersteunt de ruim 700 inwoners van het dorp. Ze focussen zich specifiek op de schoolgaande kinderen. Daarnaast werken ze rond gezondheid, tekort aan water, hygiëne en ondersteuning voor de boeren. Centraal staat dat de mensen hun eigen krachten kunnen vinden. In Oostende organiseert Amorga vzw activiteiten om hun projecten te steunen bv. yogalessen, Indische kookworkshops …

Contact: 0498 31 76 41 / dillipkandhapani@yahoo.com


ARAGATS- De Armeense Gemeenschap van Oostende

Aragats wil de Armeense taal en cultuur delen met respect en aandacht voor de lokale samenleving. Zij organiseren Armeense taal- en cultuurlessen voor de jeugd. De vereniging organiseert ook jaarlijks enkele socio-culturele activiteiten waarop iedereen welkom is. Aragats vierde haar tiende verjaardag in 2019.

Contact: 0498 75 53 95 / aragats.oostende@gmail.com


ARIANA

Ariana is een Afghaanse vereniging die alle nationaliteiten verwelkomt op hun activiteiten waar de Afghaanse cultuur en tradities centraal staan.
De vereniging organiseert workshops over de Afghaanse cultuur, dansworkshops en culturele activiteiten.


ASHTI

Asthi is een Koerdische vereniging die door middel van dans, muziek en sportactiviteiten hun Koerdische cultuur meer bekendheid willen geven bij het bredere publiek. Ze helpen hiernaast nieuwkomers om zich te integreren in Oostende.


ATLAS Almagreb

Vereniging die de Marokkaanse cultuur wil voorstellen aan een breed publiek. Ze doen dit aan de hand van culinaire workshops en socio-culturele activiteiten voor volwassenen. Ze vertegenwoordigen voornamelijk de regio in en rond het Atlasgebergte in Marokko. Ze zijn erg trots op hun Belgisch-Marokkaanse roots.

Contact: Chadia Adia 0497 48 83 68 / chadia.adia1966@gmail.com


BAHAR

Afghaanse lidvereniging Bahar is al een hele tijd actief in Oostende. Dit gebeurde eerst onder een andere naam: Mama Oostende. Sinds enkele jaren staan ze bekend als Bahar. Deze vrijwilligers zetten zich in voor alle vrouwen in Oostende. Ze werken rond empowerment (mensen stimuleren hun eigen kracht te vinden) en vrouwen uit verschillende culturen samenbrengen.

Contact: 0465 81 27 21 / amena.azimi@hotmail.com


CHINESE ASSOCIATION BELGIUM

De vereniging vertegenwoordigt de Chinese taal en cultuur in Oostende. Sinds het voorjaar van 2023 kan je bij Chinese Association Belgium terecht voor taallessen Voor kinderen en volwassenen. Wil je meer informatie over hun werking? Of interesse in een samenwerking? Neem dan zeker contact op. 

Contact: 0494 08 05 49 / walter.govers@gmail.com


DYNAMISCHE KAMEROENSE VROUWEN (DKV)

Dynamische Kameroense Vrouwen (DKV) is sinds 2009 actief in Oostende. De Kameroense gemeenschap woont verspreid over West-Vlaanderen. De vereniging uit Oostende brengt hen samen op sociaal-culturele activiteiten. Daarnaast heeft DKV sinds 2014 een noord-zuidwerking in Kameroen. De leden van de vereniging sensibiliseren anderen over de huidige situatie in Kameroen.

Contact: 0487 63 10 50 / gmassouhk@yahoo.fr


EGYBELG

Egyptische vereniging die de cultuur en tradities van Egypte kenbaar maakt. De vereniging organiseert educatieve workshops waar deelnemers kennismaken met de rijke geschiedenis en cultuur van Egypte. De ontmoetingsmomenten worden georganiseerd voor een zeer divers en multicultureel publiek in Oostende.

Contact: 0483 67 23 63 / egybelg@hotmail.com


GINGER HOUSE

Ginger House & Co wil mensen verbinden en versterken. Een open houding stimuleren bij zowel mensen met als zonder migratieachtergrond, daar gaan ze voor! Dit via activiteiten in de vrije tijd. Rukhsana Zubair en haar team van vrijwilligers staan klaar om van Bredene en Oostende een warme thuis te maken waar iedereen welkom is. 

Contact: rukhsanazubair1@gmail.com


JAKOEBOE – WELZIJNSSCHAKEL VLUCHTELINGEN VZW

Deze vereniging zet zich in voor vluchtelingen die net aangekomen zijn in Oostende. Jakoeboe organiseert activiteiten waar vluchtelingen en Belgen kennismaken met elkaar. De vrijwilligers zetten zich hiernaast in om mensen efficiënt en correct door te verwijzen naar diensten die verder kunnen helpen. De vereniging organiseert wekelijks voedselbedelingen, ontmoetingsactiviteiten, computerworkshops … Jakoeboe werkt samen met welzijnsschakels en welzijnszorg.

Contact: 0494 17 01 95 / db.1107@hotmail.com


JIYAN

Jiyan is een Koerdische vereniging. De bestuursleden zetten zich in om de Koerdische geschiedenis, cultuur en tradities kenbaar te maken aan een ruim publiek. Daarnaast organiseert Jiyan ook socio-culturele activiteiten.

Contact: 048512 53 30 / karima762011@hotmail.com


KOLONA MAAN

Kolona Maan is een vereniging voor vrouwen en kinderen met een diverse culturele achtergrond (Marokko, Libanon, Irak, Iran, België, … ). Ze focussen zich op de gelijkenissen tussen vrouwen en niet op de verschillen. Hiervoor organiseren ze heel uiteenlopende activiteiten voor en door vrouwen. Kolona Maan organiseert ook taal- en cultuurklassen voor kinderen.

Contact: 0486 26 57 98 / schroetter_melanie@hotmail.com


LA KONKO

La Konko (De schelp) is de Oostendse afdeling van FLANDRA ESPERANTO-LIGO (FEL) vzw. Het is een vereniging die mensen van over de hele wereld samenbrengt met hun universele taal Esperanto. Jaarlijks komen de verschillende vestigingen uit het land samen voor socio-culturele activiteiten, lezingen, workshops … En de jaarlijkse festivals die ze organiseren brengen mensen samen van over de hele wereld. Een bruisende vereniging met een universele taal!

Contact: 059 70 29 14 / flory2@witdoeckt.be


LATINACIÓN

Latinación werd opgericht in 2015 en groeide op korte tijd uit tot een grote actieve vereniging. Latinación verenigt mensen uit Latijns-Amerika en deelt de Latijns-Amerikaanse cultuur met iedereen die interesse heeft. Het doel van Latinación is om een brug te bouwen tussen de Latijns-Amerikaanse gemeenschap en andere Oostendenaars. De verenigingen organiseerde al verschillende projecten, maar ook lezingen, dans-workshops, vormingen, etc. Ze doen het allemaal met een groot enthousiasme!

Contact: 0477 06 42 50 / latinacion@gmail.com


MAANDEEQ

Maandeeq is een vrouwenverenging voor Somalische dames. Ze organiseren culturele activiteiten en uitstappen voor Somalische en Belgische vrouwen en kinderen. Daarnaast willen ze hen meer met elkaar en Oostendse instanties in contact brengen. Dit doen ze door wekelijkse gesprekstafels en uitstappen.


MATONDO

Matondo is een multicultureel koor. Ze repeteren wekelijks op vrijdag en treden regelmatig op. Matondo organiseert hiernaast culturele activiteiten waar zang, dans en verhalen centraal staan.

Contact: 059 80 37 07 / 0475 30 46 13 / cecile.cappellen@skynet.be


MIR

Deze Russische vereniging organiseert Russische danslessen, taallessen en culturele activiteiten voor groot en klein. De vereniging kijkt naar de noden van de samenleving en probeert daarop in te zetten. Zij organiseren verschillende activiteiten, vormingen en informatiesessies op maat van hun achterban.

Contact: 0465 93 21 08 / mir.oostende@gmail.com


Multi Mondo vzw

Multi Mondo vzw organiseert verschillende activiteiten waar deelnemers kennismaken met elkaar, sport en de Congolese cultuur. Ze organiseren workshops, vormingen, informatiemomenten, culturele activiteiten, tentoonstellingen …

Contact: 0478 38 64 76 / multi.mondo@hotmail.com


NEPALI SAMUDAYA OOSTENDE

Deze Nepalese lidvereniging wil de de integratie tussen Oostendenaren en Nepalezen bevorderen. Ze organiseren verschillende Nepalese culturele avonden (Dashain, Nepalees nieuwjaar, Teej/vrouwenfeest …) en organiseren een aantal uitstappen op jaarbasis.

Contact: 0484 11 95 82 / acnamish@gmail.com


ONE HEART, ONE MIND

Deze Filipijnse vereniging steunt een aantal projecten in hun thuisland rond onderwijs, bouw van scholen en oprichting van een weeshuis. Ze organiseren festivals, kookworkshops en tentoonstellingen. De opbrengst van hun activiteiten gaat volledig naar hun projecten. Elke eerste zaterdag van juli organiseren ze een groot straatfeest in het kader van de onafhankelijkheid van de Filipijnen.

Contact: 059 43 46 88 / 0498 59 13 26 / donbenedicto@live.be


OSBU

Logo OSBU

OSBU staat voor Oostende – Bulanjorr (Gambia). Deze noord-zuidvereniging organiseert jaarlijks een aantal culturele activiteiten waarvan de opbrengst naar hun project in Gambia gaat. OSBU zet zich in op het welzijn van vrouwen in moeilijke situaties. Voorzitster Lolley haar Gambiaanse oliebollen zijn de lekkerste in gans Vlaanderen.

Contact: 0493 84 88 81 / jonaskano@hotmail.com


SHANA

Shana wordt getrokken door een groep enthousiaste dames met Koerdische roots. Ze willen andere vrouwen empoweren en de weg wijzen in de Koningin der badsteden. Shana organiseert activiteiten waarbij culturele identiteit en wederzijdse verrijking van de Belgo-Koerdische cultuur centraal staan.

Contact: 0485 03 57 97 / menal2255@gmail.com / shana.oostende@gmail.com


SHANTI

De vereniging wenst de Indische cultuur kenbaar te maken bij de Oostendse bevolking. Dit doen ze op zeer uiteenlopende manieren (filmavonden, culturele activiteiten, gesprekstafels … )

Contact: 0483 36 25 24 / sonjasaharan@hotmail.com


SUDANESE COMMUNITY BELGIUM

Sudanese Community Belgium werd opgestart in 2020. Ze willen een stem geven aan de Soedanese gemeenschap in heel Vlaanderen. Het thema mensenrechten ligt hen nauw aan het hart. Ze willen overal in Vlaanderen samenwerkingen aangaan. Ook voor lezingen en interculturele ontmoetingen staan ze open.

Contact: 0483 03 56 48 / osman.nuba@hotmail.com


SUDANESE BELGIAN SOLIDARITY

Deze meer lokale vereniging is actief is in Oostende. Mensen samenbrengen en het delen van hun cultuur staat voorop. Met deze vereniging willen ze participeren aan de samenleving. Je mag hen steeds contacteren voor een inspirerend debat of infosessie over de situatie in Soedan.

Contact: 0492 51 68 62 / musahak@hotmail.com


SURINAAMSE VERENIGING OOSTENDE

Dat Suriname een fascinerend land, is willen de leden van SVO graag delen met andere Oostendenaren.
Denk maar aan workshops Surinaamse dans of vliegers maken. Wist je dat er een Surinaams winkeltje was in Oostende?
Meer ontdekken of samenwerken met deze Surinaamse Vereniging Oostende? Neem zeker contact op met hen!

Contact: gersonasidan@hotmail.com

TIBETAANS CULTUREEL CENTRUM OOSTENDE

TCC Oostende organiseert wekelijkse taalklasjes voor de kinderen. De gemeenschap wenst de taal en cultuur te behouden door lessen aan te bieden. De vereniging organiseert verschillende activiteiten voor kinderen (zomerkampen, culturele activiteiten, danslessen …)

Contact: 0466 16 85 03 /0498 12 90 18 / tibetgoodboy@gmail.com / kunkhen01@hotmail.com


The Association of Ukrainian Families in Flandres (AF Ukraine)

AF Ukraine organiseert in samenwerking met lokale stadsdiensten en sociale actoren infosessies over gezondheid, huisvesting en vrijwilligerswerk. Ze begeleiden hun landgenoten samen met FMDO naar het vrijetijdsaanbod. Daarnaast willen ze een brug bouwen tussen de Oekraïense gemeenschap en Oostendenaars. 

Contact: 0479 19 52 70 / kirinawa2017@gmail.com


SYRIË MET LIEFDE

Syrië met liefde is een vereniging opgericht door twee Syrisch-Belgische zussen. Ze willen activiteiten organiseren waarop iedereen kan kennismaken met de Syrische cultuur. Ze willen hiernaast de Syrische gemeenschap in Oostende bijeenbrengen en helpen waar mogelijk. Zo organiseren ze niet alleen taallesjes voor kinderen, maar ook Nederlandstalige oefenmomenten voor volwassenen.

Contact: 0489 68 42 21 / nadiakozem@gmail.com


ZACHU SOLIDARITY COMMUNITY BELGIUM

De Tibetaanse cultuur en mensen samenbrengen is één van de doelstellingen van Zachu Solidarity Community Belgium. Dit doen ze aan de hand van culturele activiteiten en educatieve activiteiten.