In het kader van het Mirage Festival van het Cultuurcentrum in Brugge, is er de afgelopen tijd hard gewerkt door een bijzondere groep mensen aan het project Alors on chante.
Deze samenwerking tussen het Brugse Koor X | Het Poorthuis en FMDO-vrijwilligers leidde tot een mooi aantal zorgvuldig uitgekozen liedjes van over de hele wereld. Deze unieke samenwerking mondt uit in een openluchttheater op zaterdag 24 mei 2025 om 15.30 uur in het Koningin Astridpark, in het hartje van Brugge.

De kracht van samenzang
Dit project brengt de stemmen van twee verschillende groepen samen. De helft van de deelnemers komt uit Koor X | Het Poorthuis, een bestaand Brugs koor dat bekendstaat om zijn focus op zangtechniek en muzikaliteit. De andere helft bestaat uit FMDO-vrijwilligers: mensen met diverse achtergronden van over de hele wereld, die via dit project hun passie voor muziek delen. Deze FMDO’ers hebben zeven liedjes geselecteerd die zij graag met het publiek willen delen. De liedjes komen uit verschillende werelddelen en weerspiegelen hun culturele rijkdom.
Enkele van de geselecteerde liedjes
- Suriname: Ala Presi
- Nepal: Lekali Choya ko Doko
- Oekraïne: Kleine grijze kat
- El Salvador: Patria Querida
- Marokko: Hiya Hiya
Naast deze liedjes zijn er ook eigen creaties van de deelnemers.

Optocht en performance in het park
Op de dag van het evenement is er vóór de performance een optocht door de stad, om mensen warm te maken voor het optreden in het Koningin Astridpark.
Het belang van muziek en verbondenheid
Bessem (volledig: Tanyi Johnson Evelyn Bessem Arrey), lid van de FMDO-vereniging Bessem Arrey Ministry, is een van de vrijwilligers die actief deelneemt aan dit project. In haar getuigenis vertelt ze hoe belangrijk muziek voor haar is.
Bessem, oorspronkelijk afkomstig uit Kameroen, ziet muziek als een bindmiddel dat mensen samenbrengt.
Het lied dat zij heeft uitgekozen voor de performance is een gospelnummer, waarvoor ze de tekst herschreef van het oude gospelnummer In a Moment Like This. Het lied gaat over dankbaarheid aan God voor de kans om mensen van verschillende achtergronden te ontmoeten en met elkaar te verbinden.
“Dit project heeft voor mij een diepe betekenis,” zegt Bessem. “We leven in een wereld waar discriminatie en racisme nog steeds bestaan. Door samen te zingen en onze cultuur te delen, spreken we een universele taal. We are the world, we are the people.“
Yvonne Wong-A-Soy, afkomstig uit Suriname en actief bij het buddyproject Compagnons van FMDO, deelt met trots het lied Ala presi komisi d’a botri. Het is een traditioneel Surinaams nummer in het Sranantongo, dat verwijst naar de keuken als het hart van de cultuur en gemeenschap.
“Dit project geeft me de kans om mijn cultuur te delen met mensen die er op dit moment weinig over weten,” vertelt Yvonne. “Zingen verbindt, net zoals samen koken en eten dat doet. Was muziek en zang er niet, dan had het leven voor mij minder waarde.”

Vreugde en wijsheid in muziek
Abel Massiala, afkomstig uit Cabinda in Angola, is een van de nieuwe stemmen binnen het koor van Alors on Chante. Via FMDO vond hij niet alleen ondersteuning bij zijn integratie in België, maar ook een plek waar zijn liefde voor muziek tot bloei komt.
Hij zingt en speelt gitaar in het koor, en deelt met trots zijn zelfgecomponeerde lied Kubaka Meni, wat “vroeg verdienen” betekent in zijn moedertaal Kiyombe.
Het lied heeft een krachtige boodschap: wie zich van jongs af aan inzet, bouwt aan een sterke toekomst. Abel verbindt dit idee met het Vlaamse spreekwoord: “Jong geleerd, is oud gedaan.” Hij brengt het op een vrolijk, meeslepend ritme dat aanstekelijk werkt.
“Zingen is voor mij een levensstijl – een manier om vreugde te brengen, mensen te verbinden en eeuwenoude wijsheid nieuw leven in te blazen,” vertelt Abel.
“Ik had nooit verwacht dat mijn lied zo’n mooie muzikale wending kon krijgen door de dirigent. Het was een magisch moment dat ik nooit zal vergeten.”
Naast de muzikale ervaring benadrukt Abel hoe waardevol het contact was met andere deelnemers. Hij hoopt dat het project verder groeit, met nog meer mogelijkheden om muziek in meerdere talen op te nemen en voor een breder publiek te brengen.

“Zingen om vreugde en een glimlach over te brengen, is een deel van mijn levensstijl.”
Hanan El Majdoubi, afkomstig uit Marokko en woonde ook twintig jaar in Spanje, brengt met het lied “Hiya Hiya” een spirituele parel uit het Marokkaanse erfgoed. Het lied gaat over een meisje en de angst voor het verlies van haar geliefde. Een verlies dat ze vergelijkt met een wereld zonder zee. Toch vindt ze troost in haar geloof.
“Dit lied raakt mij diep,” vertelt Hanan. “Het verbindt generaties en is rijk aan emotie en spiritualiteit. Door dit project voel ik hoe krachtig muziek is om mensen te verbinden, zelfs als we uit totaal verschillende werelden komen.”
Doe mee
Benieuwd naar deze bijzondere samenwerking? Kom naar Alors on Chante en laat je meevoeren door de prachtige zang van deze diverse groep. Geniet van de rijkdom aan muziek en ervaar hoe muziek mensen bij elkaar brengt.
Noteer alvast in je agenda: zaterdag 24 mei 2025 om 15.30 uur in het Koningin Astridpark, Brugge.

Want zingen verbindt – altijd en overal
FMDO & Het Poorthuis
In samenwerking met Cultuurcentrum Brugge, Jozef Sercu & Liesa Naert
Foto’s: Femke den Hollander