Als je iets wil doen, moet je vasthouden en ervoor gaan.

06 mei 2021

Een studie kiezen is niet eenvoudig, maar wel belangrijk. We vroegen aan 5 jongeren hoe zij hun keuze gemaakt hebben en welk advies ze zouden geven aan studiekiezers.

Doorzetter Danial (22) studeerde bouwkunde, en gaat nu voor een master in industriële wetenschappen.

Bouwkunde: een berekende gok

Na OKAN (Onthaal Klas voor anderstalige nieuwkomers) volgde ik ASO in het secundair. Op school dachten ze dat die richting te moeilijk ging zijn, maar het is me toch gelukt om mijn diploma te halen. Ik heb doorgezet. Ik studeerde wetenschappen wiskunde omdat ik aanleg had voor wiskunde. Toen ik mijn studiekeuze wilde maken om verder te studeren, zocht ik vooral op het internet naar wat mogelijk was.

Ik heb ook met veel mensen over mijn studiekeuze gepraat. De man van mijn wiskundeleerkracht is industrieel ingenieur. Hij vertelde me dat er heel veel werk was in de bouwkunde. Dan heb ik gewoon een keuze gemaakt. Ik koos voor bouwkunde omdat er veel werk in was en het aansloot bij mijn capaciteiten. Een berekende gok, maar ik doe het wel graag. 

Hogeschool is anders dan het secundair

Mijn middelbare schooltijd was erg leuk. We zaten zowel met Belgen als met buitenlanders in de klas en kwamen allemaal heel goed overeen. Wij lachten de hele dag door, ook samen met leerkrachten… Toen ik naar de hogeschool ging, was dat helemaal anders. Mijn medestudenten waren meer egoïstisch en ik was de enige buitenlander in de klas. Ik werd meestal uitgesloten. Ik heb heel veel groepswerken helemaal alleen moeten doen terwijl je dit eigenlijk met 3 of 4 kon doen. Ja, ik heb het lastig gehad, maar ik heb nooit opgegeven. 

Nu ik mijn schakeljaar doe, zit ik bij sommige mensen van mijn vorige richting in de klas. Nu werken we wel samen, komen we beter overeen. We praten met elkaar, staan tijdens pauzes samen…

Kies een richting, en ga ervoor

Soms weten kinderen in de lagere school al wat ze later willen doen. Als je het hen vraagt, zeggen ze altijd “ik wil dokter worden” of “piloot” of “architect”. Als je in het middelbaar nog steeds overtuigd bent van die keuze, en ze ligt binnen je capaciteiten, moet je dat gewoon vasthouden en ervoor gaan. Je moet niet altijd switchen. Zeker als je net begonnen bent met studeren.  Ik heb veel vrienden gezien die elk jaar switchen en die uiteindelijk stoppen. Kies één richting en maak die gewoon af. Het is 3 jaar; doe moeite, werk hard en je komt er. 

Deel