BELvue museum door de ogen van Saad

18 sep 2019

 

Op donderdagmiddag 12 september 2019 vond de eerste editie van ‘Twee (t)huizen, één gids goes BELvue’ plaats. Naast het aanbieden van stadswandelingen door Brussel en andere Vlaamse steden (project ‘twee (t)huizen, één gids’), kan het BELvue museum te Brussel nu ook bezocht worden aan de zijde van één van onze interculturele gidsen.

Donderdagmiddag gaf gids Saad de allereerste rondleiding in het BELvue museum. Hij bracht een nieuwe kijk op het concept van democratie door die van zijn eerste thuisland, Syrië, te vergelijken met die van zijn tweede thuisland, België. Hij vertelde over de onafhankelijkheidsstrijd, de evolutie en de neergang van de democratie en over de opkomst van de vrouw in het stemhokje.
Vervolgens bracht hij ons naar de museumkamer over migratie. Wandelend langs de tentoongestelde foto’s over de emigratie van Belgen tijdens de eerste en de tweede wereldoorlog, vertelde hij over zijn eigen vlucht vanuit Syrië naar België. Op die manier brengt hij de parallellen tussen mensen op zoek naar een veilige haven mooi in beeld. Na de rondleiding ging Saad in gesprek met de bezoekers en zo kwam er een heel mooie uitwisseling tot stand!

Onze gidsen zijn momenteel allemaal in opleiding en zullen jullie weldra met veel enthousiasme rondleiden in het BELvue museum! Benieuwd naar dit project? Stuur gerust een mailtje naar Babette@fmdo.be of bel 0488/909 203. Tot snel!

In samenwerking met volgende partners: Erfgoed Brussel, BELvue Museum, Alter Brussels, Agentschap Integratie en Inburgering

Deel