Borgerrio: hét kleurrijkste stadsfestival!

05 mei 2023

De vijftiende editie van Borgerrio gaat dit jaar door op 24 juni in Antwerpen van 13 tot 18 uur in de Eliaertsstraat en omgeving.

Borgerrio is een uniek en kleurrijk familiefestival. Een mix van muziek, sport, animatie en braderij. Een heerlijk spektakel met heel wat optredens en exotische kraampjes.

Borgerrio 2022

Een onderdeel hiervan is de wereldmarkt waar elk jaar verschillende verenigingen aan deelnemen met muziek, dans, verhalen, unieke vibes, eettentjes en een interactieve infostand.

Speciaal voor dit jaar is er een belevingstent zodat verschillende FMDO-verenigingen de kans krijgen om cultuur uit hun thuisland met het publiek te delen.
Wie weet beland je midden in een Nepalese bruiloft, een Marokkaans hennafeest of ben je te gast op een Peruviaans feest van de pachamama!

FMDO organiseert de wereldmarkt in samenwerking met District Borgerhout.

Meer info

www.antwerpen.be/nl/overzicht/borgerrio/programma/wereldmarkt-in-de-eliaertsstraat

www.antwerpen.be/nl/overzicht/borgerrio 

Praktisch

■ Wanneer? Zaterdag 24 juni 2023
■ Hoe laat? Start om 13 uur, eindigt om 18 uur
■ Waar? Eliaertsstraat en omgeving
■ Prijs? Gratis

Programma belevingstent

14.00 – 15.00 uur – Peruviaans feest van de Pachamama! Bedanking moeder aarde

15.00 – 16.00 uur – Marokkaans hennafeest

17.00 – 18.00 uur –  Nepalese bruiloft

Programma podium

13.30 – 14.00 uurAKB
14.00 – 14.20 uurWimakandra
14.20 – 14.40 uurFeijooCaro
14.40 – 15.00 uurBelgriego
15.00 – 15.20 uurYenoq Dance Studio
15.20 – 15.40 uurArjuna’s
15.40 – 16.00 uurMaria Rec
16.00 – 17.00 uurPauze
17.00 – 17.20 uurBollywood Dance

Lineup

AKB
Voluit AngelKingBoss, groeide Yeboah Benhelima vanaf zijn vierde levensjaar noodgedwongen in instellingen. Hij verloor zijn moeder door zelfmoord op achttienjarige leeftijd en zocht uiteindelijk zijn toevlucht in de hiphopscene. Daar vertaalt hij zijn visie op de wereld naar muziek. Hij gaat onder het motto: “Niemand is alleen, ook al lijkt dit soms zo’ verder door het leven.” Naast rap is hij bekend voor zijn slam poetry en zijn dj-sessies.

Wimakandra
Een Surinaamse multiculturele vereniging aan het werk: traditionele klederdrachtshow die de grote culturen van Suriname toont in combinatie met muziek, dans en een stukje spoken word. Suriname is een land met vijf verschillende culturen waarvan Wimakrandra de klederdracht van vier in de kijker zet.

FeijooCaro
Een optreden vol rap, woord en poëzie. Fijn Blood en Feijoo Caro slaan de handen in elkaar. Deze creatievelingen combineren rap, slam en poetry. 

Belgriego
Sandra Vives, Maria Markatatou & Maria Luces del Rio vormen samen de muziekgroep Belgriego, een internationale band bestaande uit muzikanten uit Griekenland, Spanje en België. De muziek is trouw aan de muzikale traditie gevonden rond de Middellandse zee. Ze geeft het dagelijkse leven van de bewoners daar weer.

Yenoq Dance Studio
Als voorzitter van deze vereniging geeft Meri Karaptyan al meer dan tien jaar les bij de dansstudio. Meri wil via lessen in Armeense culturele dans graag zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de rijke Armeense cultuur. Hiervoor gaat ze heel België rond en heeft ze al maar liefst honderdvijftig dansers aangesloten bij haar vereniging.

Arjuna’s
Arjuna’s is een trio dat bestaat uit de zangeres Corina Kozac, de bassist Monica Landinez en de gitarist Stijn Denys. Deze muzikanten brengen muziek afkomstig uit Latijns-Amerika en Roemenië en verspreiden zo de muziekklanken van hun roots.

Maria Rec
Maria Rec speelt al heel haar leven muziek. Ze behaalde haar diploma met onderscheiding aan de circusacademie van Kiev en nam deel aan shows zoals The X-Factor of The Voice. Ze gaf daarnaast ook zangles aan kinderen. 

Maria ontvluchtte Oekraïne met haar zoontje en probeert zich nu te settelen in België waar ze als vrijwilliger aan de slag is gegaan en hier en daar optreedt. 

Bollywood Dance
Bollywood Dance is een combinatie van verschillende dansstijlen uit India. Bollywooddans is een vloeiende, swingende en energieke dans met een flinke dosis kleuren en vrolijkheid. Het thema van de film bepaalt de stijl van de dans. Zo is de ene dans klassiek geïnspireerd, de andere volks en vind je invloeden terug van oriëntaalse dans, hedendaagse dans, hiphop en salsa.

Eetkraampjes van de FMDO-lidorganisaties

ABC bestaat voornamelijk uit moeders van de Congolese diaspora uit Antwerpen. Ze werken graag met andere organisaties samen om zo diverse activiteiten te organiseren die de Congolese cultuur promoten. ABC ondersteunt ook organisaties in Congo zelf.

ARNAB vzw vertegenwoordigt de Nigerese vereniging van Antwerpen in België. Deze vzw richt zich op het versterken van jongeren van de Nigerese en andere Afrikaanse gemeenschappen.

Ask België vzw (Association sangwe kibondo) is een Burundese vereniging. Ze organiseren ontmoetingsmomenten zoals galadiners, Youth Day, slogan “yourself, what is my part?”

Nawie wil de verschillende culturele gemeenschappen in Merksem dichter bij elkaar brengen. Tegelijkertijd willen ze de Surinaamse cultuur bekender maken in de provincie Antwerpen via dans-, sport- en muziekfestivals. 

FMDO-tent en lidverenigingen

Bij de FMDO-tent kan je kennismaken met verschillende FMDO-lidorganisaties. Ontdek hoe zij een verschil maken in de wereld, proef van de verschillende tapa’s of sla een nieuwsgierig babbeltje met Amberes Entre Nosotras, Raíz Andina, Biblioteca Mao, Yawar Misty, De Verhalenwerf,  Eshtaar-art, …

We verheugen ons erop jou daar te zien!

Deel