Brugse lidverenigingen actief op erfgoeddag

16 apr 2019

Het laatste weekend van april is het opnieuw tijd om erfgoed in de kijker te zetten. ‘Hoe maakt u het?’ is de vraag die aan vele verenigingen in Vlaanderen werd gesteld. Erfgoeddag biedt je de kans om kennis te maken met verschillende ambachten en vakmanschap via lezingen, workshops, demonstraties, rondleidingen, tentoonstellingen en wandelingen.

In Brugge nemen verschillende FMDO-verenigingen deel met een activiteit op 27 en 28 april.

Chamna nodigt u samen met Taranta vzw uit op de tentoonstelling ‘Oost West, ambachtelijk best’. Ontdek op hun boot aan de Kruisvest hoe de historische interactie tussen Oost en West het Brugs vakmanschap beïnvloedde! Veel van onze Europese ambachtelijke grondstoffen en technieken werden eeuwen geleden uit het Midden-Oosten geïmporteerd. Luxueus brokaat en damast, glazen lenzen, artisanale zeep van de Sabounfamilie uit Aleppo, exquis houten inlegwerk of marqueterie, het gezelschapsspel Tawlet Zaher of backgammon, …

Wanneer? zaterdag 27 en zondag 28 april, van 11u tot 18u (met rondleidingen op reservatie om 11u, 14u en 16u

Waar? Binnenvaartschip TARANTA | Locatie 28 – Kruisvest 11A, 8000 Brugge

In het Volkskundemuseum kan je aanschuiven aan een lange tafel in de gezellige tuin. Handwerkers met geoefende vingers tonen er hun vaardigheden. Zij demonstreren niet alleen, maar helpen je op weg met tips en tricks. Schuif mee aan tafel, steel met je ogen en ga actief aan de slag met naaigaren, breinaalden, weefkartons en macramé. Inspiratie haal je bij de pareltjes van huisvlijt in het Volkskundemuseum zelf. De Nepalese vereniging Everest Nepali Society toont je hoe je portemonnees kan maken met een stuk typische stof.

Wanneer? zondag 28 april, 13u30-17u00

Waar? Volkskundemuseum, Balstraat 43, 8000 Brugge

In het gebouw van Vormingplus kan je oude ambachten beleven tijdens een demomarkt. Enkele bevlogen ambachtslui tonen je hun kunst. Wil je zien hoe een grafiekprent gemaakt wordt, van ontwerp tot afdruk? Hoe een glasblazer met passie en geduld zijn glazen sierstukken tovert? Hoe oude Congolese muziekinstrumenten tot leven komen? Hoe kaarsen gegoten en wol gesponnen wordt? Onze lidvereniging Congolees Centrum neemt hieraan deel.

Wanneer? Zondag 28 april, 14u00-17u00

Waar? Vormingplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5, Sint-Pieters

Meer info en reservatie? http://www.erfgoedcelbrugge.be/nl/erfgoeddag2019/

Deel