BXL@Work begeleidt mensen met een migratieachtergrond naar werk of opleiding

21 mrt 2023

Op de foto: Edna Lamnteh (Sankaa vzw) en Hind Ben El Fkih (FMDO vzw) – jobcoaches BXL@Work

BXL@Work staat klaar om mensen met een migratieachtergrond te begeleiden naar werk of een opleiding. Wie in Brussel woont en advies nodig heeft bij het vinden van een job kan terecht bij Hind en Emine, twee trajectbegeleiders die werken voor FMDO. Ze geven advies, helpen bij het schrijven van een cv of motivatiebrief en maken met de werkzoekende een plan op, afgestemd op de talenten, competenties en interesses.

Hind Ben El Fkih werkt sinds de start van dit project (2018) als jobcoach voor BXL@Work. Zelf is ze Belgische van Marokkaanse afkomst en studeerde ze psychologie. Naast Frans spreekt ze Nederlands, Arabisch en Spaans. 

Sinds september 2022 kreeg Hind een extra collega: Emine Ozeler. Ze is Turkse en in België sinds 2018. Zij spreekt naast Turks ook Nederlands, Engels en Frans. De talenkennis van beide dames is voor dit project een grote troef.

Hind en Emine lichten BXL@Work met enthousiasme toe.

Hind Bel El Fkih: “Met BXL@Work willen we werkzoekenden ondersteunen in hun zoektocht naar een baan of een opleiding. Voorwaarde is dat je in Brussel woont, in België mag werken, ingeschreven bent bij de VDAB en Actiris (vorming en begeleiding van werklozen in Brussel) en geen opvolging hebt door een andere dienst die door het Europees Sociaal Fonds (ESF) steun krijgt.”

Emine Ozeler: “Veel mensen onderschatten het belang van hulp en kleine acties. Je verwijst iemand door naar een vacature of helpt ze met het maken van een cv. We willen dat de werkzoekenden sneller hun weg vinden door het juiste advies en de juiste doorverwijzing.”

Emine Ozeler: “Ik heb zelf via BXL@Work mijn job gevonden en vind het fijn om via mijn werk mensen een duwtje in de rug te geven om aan het werk te beginnen of een opleiding te volgen.”

Meer dan enkel jobcoach

Hind Bel El Fkih: “Wat ons onderscheidt van Actiris en VDAB is de ondersteuning die wij geven en de tijd die we nemen. We helpen de werkzoekenden zoveel mogelijk en doen in principe het werk van een maatschappelijk werker. We zijn meer dan enkel jobcoach en we proberen hen ook vaak te zien. We zijn vaak psycholoog, helpen met documenten, gaan mee naar een gesprek, helpen zoeken naar een crèche of school, … Ons voordeel is het aantal talen dat we spreken. Zo kunnen de werkzoekenden zich in hun moedertaal uitdrukken en kunnen we vertalen als dat nodig is.”

Emine Ozeler: “Voor mensen met een migratieachtergrond die in Brussel wonen, is het een geweldige kans door de mogelijkheid om in hun moedertaal begeleiding te krijgen tijdens hun loopbaantraject.”

Hind Bel El Fkih: “Het is niet altijd een gemakkelijke job omdat we geconfronteerd worden met moeilijke situaties. Soms huilen we met hen, maar we lachen ook en delen vreugdevolle momenten zoals de ondertekening van een contract.”

BXL@Work in cijfers

Heel wat deelnemers hebben een baan gevonden en voor sommigen onder hen was dit hun eerste job in België.

  • In de periode van 2018 tot en met 2023 namen via FMDO 178 werkzoekenden deel aan BXL@Work waarvan 79 een job vond
  • Samen zien de vier organisaties zo’n 200 werkzoekenden per jaar
  • Doel is dat elke medewerker per maand minstens twee nieuwe kandidaten ziet

Het project ging in 2018 van start en krijgt steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het is een samenwerkingsverband tussen 4 federaties: FMDO, Actieve Interculturele Federatie+ (AIF+), Internationaal Comité (IC) en de democratische en pluralistische sociaal-culturele vereniging SANKAA.

Op de foto: jobcoach Emine Ozeler (FMDO vzw)

Neem voor meer info contact op met Hind of Emine:

Hind Ben El Fkih
0485 06 10 12
hind@fmdo.be

Emine Ozeler
0496 52 71 40
emine@fmdo.be

Meer info over BXL@Work via deze link.

Deel