Project Compagnons start op in Roeselare en zoekt vrijwilligers

20 jun 2023

© Matthias Desmet

Het project ‘Compagnons’ dat nieuwkomers wegwijs maakt in hun nieuwe thuisstad, startte sinds kort op in Roeselare. Het project zoekt een fijne match tussen een buddy en een nieuwkomer op basis van gedeelde interesses. De buddy’s helpen nieuwkomers hun weg te vinden in de Stad zodat ze een netwerk kunnen uitbouwen en kennis kunnen maken met het reilen en zeilen in hun nieuwe thuisstad.

Match tussen buddy en nieuwkomer

Het principe van Compagnons is eenvoudig: buddy en nieuwkomer spreken in een periode van zes maanden, twee keer per maand af voor vrijetijdsactiviteiten (wandelen, Nederlands praten, sporten, …). Daarnaast organiseert FMDO regelmatig groepsactiviteiten zoals een quiz- of spelletjesavond, bowling, picknick of een stadsspel.

FMDO zet positief samenleven in diversiteit centraal en komt intussen ruim 25 jaar naar buiten met verhalen, projecten en het ondersteunen van verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. FMDO zet hard in op een positieve beeldvorming van de superdiverse samenleving, brengt mensen dichter bij elkaar en maakt hen sterker.

De stad Roeselare ondersteunt sinds kort het buddyproject Compagnons. Doel is om op jaarlijkse basis minimaal veertig ‘buddy-nieuwkomer’-duo’s te koppelen.

Elk verhaal telt

De sterkte van dit project bestaat eruit om nieuwe vriendschappen te creëren, het netwerk van heel wat mensen uit te breiden en voor een stuk eenzaamheid tegen te gaan. Verbinding staat centraal en er is individuele opvolging. Ook zijn er op geregelde tijdstippen groepsactiviteiten met de buddy’s en nieuwkomers. Compagnons draagt met andere woorden positief bij aan Roeselare als diverse stad waar elk verhaal telt.

Compagnons bestaat sinds 2016 en matchte sindsdien ruim tweedhonderd duo’s in Brugge en Oostende.

Doe mee!

Wil je nieuwe culturen leren kennen en nieuwkomers in Roeselare wegwijs maken?

Dan ben jij de perfecte match voor het project Compagnons dat nieuwkomers en inwoners van Roeselare die hier al lang(er) wonen, aan elkaar verbindt!

Vrijwilligers, nieuwkomers die op zoek zijn naar een buddy of organisaties die graag mee willen werken aan het project, kunnen contact opnemen met Plami Yordanova voor meer informatie.

plami@fmdo.be | 0490 42 97 48

Meer info over het project en enkele getuigenissen kan je nalezen op www.fmdo.be/projecten/compagnons

Deel