De woorden van Ivy Goutsmit, coördinator van FMDO

Op 11 september namen we samen afscheid van onze Mohammed Sebbahi. Coördinator Ivy Goutsmit vertelde ons hoe Mohammed Sebbahi haar de FMDO-microbe doorgaf.

Dag iedereen,

Bedankt om hier vanavond bij te zijn. We vonden het  belangrijk om nog eens samen te komen bij FMDO om met jullie Mohammed te herinneren en hem vooral ook te bedanken voor alles wat hij betekend heeft voor FMDO en ons allen.

Ik wil graag met jullie delen hoe ik Mohammed 11 jaar geleden leerde kennen. Ik solliciteerde voor een job bij het Minderhedenforum en Mohammed zat in de jury als extern jurylid. Tijdens het gesprek was hij redelijk op de achtergrond maar toen het ging over wat ik in India gedaan had rond gezondheid vertelde hij het verhaal van vuile Jos in zijn straat. In het midden van het sollicitatiegesprek vertelde hij over vuile Jos die zich jaren niet gewassen had en die uiteindelijk in het ziekenhuis werd opgenomen en daar gewassen werd en dat hij daar overleed. Op die manier bleef hij me na het gesprek wel bij maar toch was ik verbaasd toen ik een week later telefoon kreeg van Mohammed die vertelde dat hij ervoor gezorgd had dat ik die job in het Minderhedenforum niet had maar dat ik bij FMDO moest komen werken. FMDO, ik had er nog nooit van gehoord maar toch ging ik op kennismakingsgesprek en het was het begin van iets heel mooi. Mohammed en ikzelf bleken een heel tof duo en het klikte enorm. Ik had ook heel vlug een enorme vertrouwensband met hem. 11 jaar lang hebben we samen gewerkt om van FMDO de organisatie te maken die het nu is.

Lieve Mohammed, ik wil me toch heel graag naar jou richten want toen ik deze speech aan het schrijven was gebeurde dit automatisch. Lieve Mohammed, je was mijn steun en toeverlaat en ik kreeg enorm veel vertrouwen en steun van je. FMDO was je leven en ik kreeg de FMDO-microbe heel vlug van je over en ik kon de passie voor FMDO heel vlug met je delen. Zelfs toen je ziek was bleef je FMDO van heel nabij opvolgen en bleef je je met hart en ziel inzetten voor deze organisatie. Je was zo trots op onze organisatie en hoe we de voorbije jaren gebloeid en gegroeid zijn. Ik ben heel blij dat je het positieve resultaat als kers op de taart van onze visitatie in mei nog kon meemaken.

Ik heb ontzettend veel van je geleerd en ik ging nooit de persoon zijn die ik nu ben zonder jou. Wat ik het meest in je bewonderde was het vertrouwen dat je steeds had dat alles goed kwam. Doenia Henia , alles komt goed waren de eerste Marokkaanse woorden die ik van je leerde en die ik doorheen de jaren heel vaak van je hoorde. Zelfs als er stress was of er waren moeilijkheden waren zei je ‘Doenia henia’ en je had gelijk alles kwam ook steeds goed. Ik heb ook moeten vertrouwen op je mensenkennis, je had een heel goede mensenkennis. Je kon me vaak dingen vertellen over de collega’s die ik pas later echt kon bevestigen. Je hart was gigantisch groot. Je kon mensen een helpende hand bieden en stond mensen uit onze achterban in moeilijke situaties ook zonder discussie bij. Je was ontzettend eerlijk en oprecht. Je was enorm grappig. Wat heb ik gelachen met je humor. Dit was ook te zien in de filmpjes die ik kreeg van je op whatsapp. Zelfs de laatste maanden waar het zo slecht met je ging kreeg ik de gekste filmpjes van je doorgestuurd. Het laatste filmpje die ik van je kreeg was een filmpje van je kleinkinderen die naar de videoclip van je zoon RAMZI aan het kijken waren want dat was je ook, je was een echte familieman. Je vertelde steeds vol trots over je vrouw Nadia waar je zoveel van hield, je kinderen en kleinkinderen, … . Je was een man van weinig woorden. Ik ga nooit vergeten dat ik steeds de collega’s moest waarschuwen dat je korte mailtjes geen boze mailtjes waren maar je manier van communiceren. Wat ga ik nu je korte mailtjes met voila, MS. Akkoord, Ms. Dikke duim MS missen. Je was ook een beer, een vechter, hoe je de voorbije jaren gevochten hebt tegen het verschrikkelijke monster zoals je het zelf noemde was ongelofelijk. Je bleef ook positief en optimistisch en dat kan je alleen maar respecteren.

Tot slot was je ook een man die enorm vocht voor gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en gelijke kansen voor iedereen. Hier geloofde je heel hard in. Je vocht ook tegen andere opinies en gaf dit ook nooit op. Niet alleen FMDO maar ook de samenleving heeft enorm veel aan je te danken.

Mohammed, wat ga ik je missen. Ik voel me de laatste maanden ontzettend verloren aangezien ik geen raad en advies meer aan je kan vragen maar gelukkig heeft FMDO een fantastische team en vrijwilligers dat ik er zeker van ben dat FMDO nog meer gaat stralen dan dat het nu al doet en dit alleen al om de eer aan jou hoog te houden

Ik wil ook graag je familie nog bedanken om Mohammed te delen met FMDO en ik wens jullie veel sterkte toe bij elkaar om het verlies van Mohammed te verwerken.

Mohammed, MS, bedankt om me zoveel te leren en te steunen. Wat ga ik je missen maar ik beloof je dat ik voor FMDO zal blijven zorgen zoals jij altijd deed. Je was veel meer dan mijn baas, je was mijn vriend, mijn vertrouwenspersoon en één van de mooiste mensen die ik heb mogen ontmoeten in dit leven. Bedankt. Chokran.

Ivy Goutsmit

11/9/2018

Deel