“Dokter worden en geen discussie meer?” Zo ga je niet ver geraken…

29 apr 2021

Een studie kiezen is niet eenvoudig, maar wel belangrijk. Voor Onderwijsambassadeurs vroegen we aan 5 jongeren hoe zijn hun keuze gemaakt hebben en welk advies ze zouden geven.

Hasib (21) heeft maar één doel: een eigen zaak starten. Nu werkt hij in het taxibedrijf van zijn vader, met de ambitie om die later over te nemen. Hij start binnenkort aan z’n opleiding KMO-management in HoGent. Zijn advies voor ouders? Opletten met hoge verwachtingen. 

 “Ik ben begonnen met Latijn-Grieks. Ik vond dat een toffe richting, maar na twee jaar besefte ik dat ik daar niets mee was. Daarna probeerde ik economie-talen en humane wetenschappen, maar koos uiteindelijk voor sociaal-technische wetenschappen. In september ga ik me inschrijven bij HoGent voor een opleiding KMO-management. 

Informeer je ouders

Mijn ouders wisten in het begin niet veel over studeren in België. Dus ik ben zelf naar informatie op zoek gegaan. Het beste wat je kan doen, is gewoon naar een school gaan en daar informatie vragen. Als je daar geen informatie vindt, kan je ook verschillende websites die informatie geven over de studies bekijken. Of vragen stellen aan mensen die je kent, je omgeving, je vrienden … Daarna heb ik met mijn ouders gesproken over de mogelijkheden.

“Dokter worden en geen discussie meer”

Als taxichauffeur kom ik wel eens ouders tegen die hoge verwachtingen hebben van hun kinderen. Dan leggen ze me uit dat hun zoon/dochter niet (genoeg) wil studeren om bijvoorbeeld dokter of ingenieur te worden. Met die hoge verwachtingen zetten ze hun kinderen echt onder druk. 

Dan zeg ik “Kijk, jouw verwachtingen zijn heel anders dan de verwachtingen van je zoon. Je moet eerst luisteren naar je zoon je dochter, wat willen ze? Wat willen ze worden? Daarna kan je ze ofwel sturen of vragen “Misschien kan je deze studie doen?”. Dat leidt tot een open gesprek. Met uitspraken zoals “Je moet dokter worden en geen discussie meer” heb ik zelf ervaring. Zo ga je niet ver geraken.

Het begint bij Nederlands oefenen

Als ik een tip mag geven aan de jongeren om een goede studiekeuze te maken: “Begin met zo veel mogelijk Nederlands te oefenen. Het is beste is gewoon om vrienden te hebben die Nederlands spreken. Het is logisch dat je in het begin vooral omgaat met mensen die je eigen taal spreken, maar zo leer je de nieuwe taal niet. Je leert veel meer bij van de gesprekken met Nederlandstalige vrienden. Al helpt boeken lezen ook veel. Als je zelf probeert om veel Nederlands te spreken, help je je familie en jezelf. En je verhoogt je slaagkansen op school.

Deel