Een avondje culturele diversiteit te Kortrijk

29 mei 2019

21 mei was de Internationale dag van de culturele diversiteit, dialoog en ontwikkeling. Om dit te vieren sloegen FMDO, de Sprookjesmobiel, AthenArt, Bib Kortrijk en Boekenhuis Theoria de handen in elkaar om deze dag in de kijker te zetten, weliswaar een weekje later, op dinsdag 28 mei. Inzetten op diversiteit en meertaligheid en het belang van ontmoeting met andere culturen was de opzet.

De goedgevulde avond stond dus gepland na de zwarte verkiezingszondag. Een weekje te laat dus misschien om de rijkdom aan diversiteit te tonen.

Een 100-tal mensen waren getuige van een interessant verloop van de avond :
Een lezing van prof Orhan Agirdag, die de het belang en de waarde van meertaligheid duidde vanuit een krachtig wetenschappelijk kader.

De ruige, sympathieke, pijnlijke maar vooral moedige getuigenissen van hun moeilijke tocht naar België van FMDO-vrijwilliger Abdulazez Dukhan (met bijhorende foto-expo) en AthenArt-leerling Ahmad Yaar (geïnterviewd door theater-,TV-,muziekheld Wim Opbrouck).

De voorstelling van het kaartspel en correspondentieproject, een samenwerking tussen de leerlingen van verschillende campussen van de secundaire school Athena Kortrijk.

Het verhaal achter de campagne Vluchtwijzers van Sien Demuynck vanuit Letterzetter Stad Kortrijk.

Vooraf kwamen ook Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne en Schepen van Cultuur Axel Ronse een woordje geven over het belang van diversiteit en cultuur in de stad.

We blijven geloven in de kracht van ontmoeting, verbinding, dialoog en oprecht respect voor elkaar en elkaars cultuur. Of om het met de woorden van Abdulazez te zeggen: ‘Neem een kwartiertje per week de tijd om aan een deur te kloppen en te zeggen welkom en in gesprek te gaan met elkaar.’

Na de lezingen en getuigenissen was het tijd voor een hapje en drankje tijdens een warme receptie.
Een fijne samenwerking dus op korte tijd, en eentje die ons hoop geeft voor de toekomst…

Deel