Hasib “Opletten met hoge verwachtingen.”

Onze jonge onderwijsambassadeurs vertellen zonder taboe over hun sprong van het secundair naar een job of hogere studies. Hun verhaal volgt geen rechte lijn, maar kronkelt langs dromen, twijfels, obstakels én successen. Lees hieronder het verhaal van Hasib.

Hasib (21) heeft maar één doel: een eigen zaak starten. Nu werkt hij in het taxibedrijf van zijn vader, met de ambitie om die later over te nemen. Hij start binnenkort aan z’n opleiding KMO-management aan HoGent. Zijn advies voor ouders? Opletten met hoge verwachtingen. 

 “Ik ben begonnen met Latijn-Grieks. Ik vond dat een toffe richting, maar na twee jaar besefte ik dat ik daar niets mee was. Daarna probeerde ik Economie-Talen en Humane Wetenschappen, maar koos uiteindelijk voor Sociaal-Technische Wetenschappen. In september ga ik me inschrijven aan HoGent voor een opleiding KMO-management.” 

Informeer je ouders

“Mijn ouders wisten in het begin niet veel over studeren in België. Dus ik ben zelf naar informatie op zoek gegaan. Het beste wat je kan doen, is gewoon naar een school gaan en daar informatie vragen. Als je daar geen informatie vindt, kan je ook verschillende websites bekijken. Of vragen stellen aan mensen die je kent, je omgeving, je vrienden, … Daarna heb ik met mijn ouders gesproken over de mogelijkheden.”

Dokter zonder discussie

“Als taxichauffeur kom ik ouders tegen die hoge verwachtingen hebben van hun kinderen. Dan leggen ze me uit dat hun zoon / dochter niet (genoeg) wil studeren om dokter of ingenieur te worden. Met die hoge verwachtingen zetten ze hun kinderen echt onder druk.” 

“Dan zeg ik ‘kijk, jouw verwachtingen zijn heel anders dan de verwachtingen van je zoon. Je moet eerst luisteren naar je zoon of je dochter. Wat willen ze doen?’ Daarna kan je ze ofwel sturen of vragen welke studie ze verkiezen. Dat leidt tot een open gesprek. Met uitspraken zoals ‘je moet dokter worden en geen discussie meer’ heb ik zelf ervaring. Zo ga je niet ver geraken.”

Het begint bij Nederlands oefenen

“Als ik een tip mag geven aan de jongeren om een goede studiekeuze te maken. “Begin met zo veel mogelijk Nederlands te oefenen. Het is beste is gewoon om vrienden te hebben die Nederlands spreken. Het is logisch dat je in het begin vooral omgaat met mensen die je eigen taal spreken, maar zo leer je de nieuwe taal niet. Je leert veel meer bij van de gesprekken met Nederlandstalige vrienden. Al helpt boeken lezen ook veel. Als je zelf probeert om veel Nederlands te spreken, help je je familie en jezelf. En je verhoogt je slaagkansen op school.”