In de kijker: onderwijsambassadeur Vinous Abbas uit Oostende

21 okt 2019

Op 17 en 18 oktober kwamen Flor en Moyra op inleefstage bij FMDO Oostende. Deze zesdejaars uit het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek namen een interview af van één van onze vrijwilligers. Hieronder lees je hun verslag!

Maak kennis met Vinous Abbas, onze onderwijsambassadrice die al bijna tien jaar in België woont. Ze is afkomstig uit Irak maar vluchtte omwille van de aanslepende oorlog naar Oostende. Eens in België aangekomen, wilde ze haar kinderen meteen naar school sturen maar ze ondervond al snel dat dit geen makkelijke klus was. Het Belgische schoolsysteem verschilt enorm veel met dat van Irak. Ze had moeite om een gepaste school te vinden en kon bij niemand terecht, zeker als je het Nederlands nog niet goed onder de knie hebt. Daarom besloot ze om enkele jaren later onderwijsambassadrice bij FMDO te worden. Hierbij helpt ze anderstalige gezinnen op het vlak van onderwijs en helpt hen een goede studiekeuze te maken.

Onderwijsambassadeur

Het grootste verschil met ons onderwijssysteem en dat van in Irak is vooral de manier van studeren. Hier ligt de focus in de lagere school vooral op taal en wiskunde, terwijl dat in Irak niet het geval is. Ook verschilt het tijdstip van studiekeuzes maken zeer sterk. Hier moet je van het eerste middelbaar al een studiekeuze maken, in Irak pas vanaf het derde middelbaar. Daarom ook dat een goede begeleiding hierbij noodzakelijk is.

Welk advies geeft ze meestal aan anderstalige gezinnen? Vooral een doordachte keuze maken en een opleiding zoeken die bij je niveau past zijn zeer belangrijk. Ze pleit ook voor een goede kennis van het Nederlands. Veel anderstalige ouders zeggen dat de leerkracht van hun kind racistisch is als hij hen een lagere opleiding adviseert, maar ze werpt dit tegen. Die jongeren hebben vaak de capaciteiten om verder te studeren maar ze missen een goede kennis van het Nederlands om de moeilijke studies te kunnen aanvatten. Dit is zeer jammer, zegt Vinous. Nederlands leren is dus de boodschap.

Als onderwijsambassidrice haalt ze veel voldoening uit haar job. Ze houdt er van om die gezinnen te kunnen helpen en hen bij te staan.

Moyra Vanhove

Deel