Team Up zoekt mentoren om werkzoekenden met een migratieachtergrond te coachen

15 mei 2023


Werk zoeken met een migratieachtergrond is vaak niet gemakkelijk. Daar wil het project Team Up van FMDO en VDAB een handje bij helpen. Team Up-mentoren zijn enthousiaste vrijwilligers met een stevige kennis over een bepaalde sector. Zes maanden lang begeleiden ze een mentee in zijn of haar zoektocht naar werk. Dat doen ze door specifieke woordenschat te leren, maar ook door samen te bekijken welke jobs of stages geschikt zijn voor een van de Team Up-mentees. Zo versterken ze het professionele netwerk van hun mentee en vergroten ze hun slaagkansen op de arbeidsmarkt.

Mentoren voor Roeselare en Kortrijk

Team Up zoekt enthousiaste mentoren, momenteel specifiek voor Roeselare en Kortrijk, die gemotiveerde werkzoekenden met een migratieachtergrond willen coachen. Twee keer per maand en dit voor een periode van zes maanden spreekt de mentor af met de mentee en bekijkt hij of zij de carrièremogelijkheden. Met de kennis en ervaring over een bepaalde sector (boekhouding, administratie, filmwereld, zorgsector, …) kan de mentor het profiel van de mentee versterken en de kans op werk vergroten. De match gebeurt op basis van elkaars professionele achtergrond en interesse. Een mentee die in zijn of haar thuisland werkte als verpleegkundige, matcht FMDO met een mentor uit de zorgsector hier in West-Vlaanderen.

Voorwaarde voor de mentee is dat hij of zij in West-Vlaanderen woont, in België mag werken, ingeschreven is bij VDAB en momenteel geen job heeft en geen ander project met subsidies van VDAB of ESF volgt.

Mentoren zijn geen professionele jobcoach of VDAB-bemiddelaar die meerdere werkzoekenden moet begeleiden, maar vrijwilligers die ten minste twee jaar ervaring in een bepaalde sector hebben. Ze ondersteunen de mentees bij het schrijven van een cv, motivatiebrief, het oefenen van sollicitatiegesprekken, …

Persoonlijke begeleiding

Terwijl de mentor zijn of haar kennis, expertise en netwerk deelt met de mentee, kan de mentor ook aan de eigen coachingskills werken. Tijdens het traject is er ondersteuning van Team Up door vormingen en persoonlijke begeleiding. Tijdens de intervisiemomenten kan je kennismaken met andere mentoren en je eigen netwerk vergroten. Ook leer je meer over diversiteit, terwijl je je steentje bijdraagt aan een betere samenleving.

Mentee Beata: “Ik volgde nog een opleiding toen ik met het traject startte. Ik had problemen met mijn zelfvertrouwen, maar leerde van mijn mentor Carin om mijn kwaliteiten niet al te veel in vraag te stellen en te beseffen dat ik ook veel dingen goed kan. Dat gaf mijn zelfvertrouwen een boost.”

Mentor Carin: “Ik kan alleen maar bevestigen dat Beata in zichzelf moest geloven en uiteindelijk is dat gelukt. Beata mocht een IBO (individuele beroepsopleiding) starten bij een bedrijf en heeft na zes maanden een vast contract gekregen. Zelf leerde ik veel uit dit traject. Het is niet evident voor werkzoekenden met een migratieachtergrond om aan een job te geraken. Je moet de taal leren, je diploma laten erkennen en gelijkschakelen, soms nog een extra opleiding volgen om dezelfde job te mogen doen als in je thuisland, … Mijn respect is alleen maar toegenomen.”

Dit project is in samenwerking met VDAB.

Meer info

www.fmdo.be/projecten/teamup

Interesse als mentor?

Woon of werk je in Kortrijk of Roeselare?

Neem contact op met projectmedewerkers Franck of María:

Franck Philipot

Projectmedewerker Team Up Kortrijk – Roeselare

franck@fmdo.be

0477 16 75 17

María Calzada

Projectmedewerker Team Up Brugge – Oostende – Roeselare – Kortrijk

maria@fmdo.be 

0491 39 21 97

Op de foto: Team Up duo Ine en Mihaela – © Bas Bogaerts
Deel