Online buddy worden: “Kleine gelukjes en grote smiles”

13 mei 2020

Alle schoolse en buitenschoolse cursussen en oefenkansen Nederlands werden noodgedwongen stopgezet omwille van COVID-19 en de bijhorende maatregelen.
FMDO besloot om samen met Stad Oostende en Samen DiVers een online initiatief op te starten.
Nederlandstalige vrijwilligers kunnen zich aanmelden om samen met een anderstalige deelnemer online en informeel Nederlands te oefenen.
Al heel wat duo’s gingen van start! Misschien is dit tijdelijk project ook iets voor jou?

Interesse? Neem dan contact op met FMDO via bo@fmdo.be of 0483 59 56 05.

Ook Lynn-Marie begon vol enthousiasme aan haar online gesprekken met Malak. Lees hier hoe ze de gesprekken beleeft:

Kleine gelukjes en grote smiles tijdens mijn gesprekken met Malak

Sinds enkele weken praat ik via Whatsapp met een hele leuke dame uit Syrië. Haar naam is Malak en is gemotiveerd om Nederlands te leren. Ook al zegt ze vaak dat haar Nederlands niet goed is, toch kunnen wij goed met elkaar praten en lachen. Het is alsof je eventjes binnenkomt in een ander huis, dat je de ‘drukte’ en het enthousiasme kan ervaren van Malak en haar leuk gezin. Ik blijf in mijn kot maar kom er op deze manier precies ook een beetje uit. Ook uit mijn comfortzone, want ik heb nog nooit iemand geholpen om Nederlands te leren. We doen het op onze eigen manier, we vertellen wat over onze dagen, eten, de kindjes, het weer.. De kindjes komen soms ook eens piepen en maken dan ook een praatje met me. Malak doet ongelooflijk haar best, dat zie je aan alles. Ze zoekt naar woorden, vraagt raad aan haar kinderen om te vertalen of probeert het op haar manier uit te leggen. Soms is het even zoeken maar we komen er altijd wel.

Ik voel me goed om met haar tweemaal per week contact te hebben. Ik kijk er naar uit om weer te horen hoe het met haar en haar gezin gaat. Ik leer bij over hoe zij zelf haar yoghurt maakt en hoe ze samen met haar gezin nu courgette en tomaten plant. Eigenlijk lijken we wel een beetje op elkaar.

Malak geeft zelf aan dat ze graag wil praten met iemand om haar Nederlands te verbeteren. Nu is het moeilijk voor haar om Nederlands te spreken met anderen doordat we zo veel mogelijk binnen moeten blijven. Thuis spreken ze geen Nederlands tegen elkaar, alhoewel de kinderen het wel allemaal perfect spreken. Ik probeer hen te stimuleren om Nederlands met elkaar te praten af en toe. Heel traag want dat heeft Malak nodig zegt ze. Als we merken dat Malak moeite heeft om op  bepaalde woorden te komen, dan pakken we dit aan. Zo leerden we deze week nog eens de maanden van het jaar. Klein gelukje als blijkt dat we de dag na elkaar verjaren. Daar moeten we om lachen en we kijken uit naar onze verjaardag die binnenkort te vieren valt.

Malak helpt haar kinderen bij het maken van de taakjes en werkjes dat ze krijgen van school. Het is echter niet gemakkelijk om te helpen doordat ze de taal niet spreekt. Voor haar is het ook onduidelijk wie wel weer naar school mag. Moet niet gemakkelijk zijn voor haar.

De meisjes hebben telkens zo’n mooie kapsels als ik ze even in beeld zie. Het blijkt dat Malak een kapster is en dat zie je aan de mooie meisjes hun haar. We zijn nog lang niet uitverteld, dat voelen we. Het is soms zoeken voor beiden maar we komen er wel uit. Het is ongelooflijk leuk om haar te leren kennen en om met haar te kunnen praten. Een verrijking op veel vlakken.   

Deel