Opleiding Oekraïense vrouwen tot ‘luisterende oren’

04 mei 2023

Het laatste weekend van april ging het project (V)oor Vrouwen echt van start in Leuven. Tijdens dit weekend kregen Oekraïense vrouwen een opleiding tot ‘luisterende oren’. De vorming ging dieper in op thema’s als intrafamiliaal geweld, trauma en traumaverwerking.

De eerste dag startte met een lezing over intrafamiliaal geweld door vzw Zijn. Wat houdt geweld in? Welke vormen heb je? Hoe ga je ermee om? Hoe kan je slachtoffers helpen? De Oekaïense tolk Viktoria begeleidde de vrouwen waar nodig.

Tijdens de tweede dag gaven twee expertes (Freya Meyts en Katelijne Decanniere) die werken rond trauma, traumaherkenning- en verwerking, maar ook de gevolgen van trauma op / voor kinderen, meer info. Ze gaven interessante tips mee hoe je jezelf kan kalmeren, hoe je emotionele stress kan aanpakken, maar ook hoe je anderen rustig kan houden en veiligheid kan geven.

Er kwamen veel vragen vanuit de groep en de workshops wakkerden heel wat persoonlijke verhalen en emoties los. 

Binnenkort gaan ze als steunfiguren tewerk om andere vrouwen bij te staan en naar hen te luisteren. Ze vangen signalen en noden op en kijken om door te verwijzen waar nodig. Hiernaast organiseren ze toegankelijke activiteiten om vrouwen samen te brengen en te verbinden. Zo zijn ze als ‘luisterend oor’ een steun en toeverlaat voor vele Oekraïense vrouwen.

Meer info over dit project via deze link.

© Foto’s: Femke den Hollander
Deel