Paul en Mohammed: één jaar buddy’s bij Compagnons

Compagnons, een buddyproject van FMDO en Stad Brugge, brengt nieuwkomers en Bruggelingen samen. Op basis van hun gemeenschappelijke interesses worden twee boeiende mensen aan elkaar gekoppeld en samen verkennen ze de stad. Paul Decoene en Mohammad Al Najjar zijn al een jaar buddy’s bij Compagnons.

Waarom hebben jullie deelgenomen aan Compagnons?

MOHAMMAD AL NAJJAR: “Tijdens de lockdown vielen alle activiteiten stil. Er waren geen praattafels (een project dat anderstaligen Nederlands laat oefenen) en er was weinig sociaal contact. Dat was een van de redenen waarom ik me inschreef. Vluchtelingen zoals ik komen uit een andere samenleving. We hebben onze eigen gewoontes en tradities en een eigen mentaliteit. Als we ons hier thuis willen voelen, moeten we kennismaken met mensen van hier. Dankzij Paul leer ik Brugge beter kennen en kan ik mijn Nederlands oefenen.”

PAUL DECOENE: “Ik ben al drie jaar met pensioen, dus ik heb wel wat vrije tijd. Ik had altijd al interesse voor andere culturen. Door mijn contact met Mohammad leerde ik veel bij over de Arabische cultuur. Hij nodigde me ook al uit om bij hem te komen eten en onlangs toonde hij me hoe je falafel moet maken. Ik kreeg zelfs een falafelmaker.”

Wat hebben jullie zoal samen gedaan?

M. AL NAJJAR: “We wandelen heel vaak langs de reien en dan discussiëren we over literatuur en poëzie. Paul weet veel over de natuur, vooral over bomen. De treurboom bijvoorbeeld, de boom die weent, is er een die ik nooit zal vergeten.”

P. DECOENE: “Tijdens een van onze wandelingen lazen we het gedicht op de Katelijnepoort. In grote letters staat er: ‘Als je weggaat, kom je dan terug?’. Ernaast staat: ‘Als ik terugkom, ben je er dan nog?’. Dat zijn zinnen waarover we uren kunnen praten. We zijn ook samen naar de tentoonstelling van Otobong Nkanga geweest in het Sint-Janshospitaal. Imposante tapijten, maar we begrepen het niet echt goed. M. AL NAJJAR Het is niet omdat je iets niet begrijpt dat het niet mooi kan zijn.”

P. DECOENE: “Dat kan ik nog leren van Mohammad. Hij kan genieten van iets dat je niet begrijpt. Zo ver ben ik nog niet.”

M. AL NAJJAR: “Straks gaan we naar de bibliotheek. Ik zoek een boek van een Nederlandse schrijver dat vertaald is naar het Arabisch. Zo kan ik echt begrijpen wat er geschreven staat. Maar het is een moeilijke zoektocht.”

Wat hebben jullie van elkaar geleerd?

M. AL NAJJAR: “Mijn taal verbetert door veel te praten met Paul. Ik praat vaak Nederlands met andere personen, maar Paul is de enige die mij echt corrigeert.”

P. DECOENE: “Ik leer op mijn beurt veel over de Arabische taal. Ik dacht dat er 100 letters waren in het Arabisch, maar het zijn er maar 28. Terwijl er toch meer dan 13 miljoen Arabische woorden zijn.”

Blijven jullie vrienden als jullie buddytraject stopt?

P. DECOENE: “In principe duurt een buddytraject zes maanden, maar wij spreken al een jaar met elkaar af. We zijn dus eigenlijk al vrienden. We zullen elkaar zeker blijven zien.”

M. AL NAJJAR: “Voor mij is Paul een vriend en vriendschap is voor mij een van de grootste waarden in deze wereld.”

Kan iedereen meedoen aan Compagnons?

M. AL NAJJAR: “Als je openstaat voor elkaars ideeën, zit het goed. Leeftijdsverschillen zijn niet belangrijk.”

P. DECOENE: “FMDO zorgt er ook voor dat je gematcht wordt met iemand die bij je past.”

Wat zou je zeggen aan iemand die twijfelt om mee te doen?

M. AL NAJJAR: “Je maakt echt een verschil voor andere mensen. Je helpt een nieuwkomer deel uitmaken van Brugge.”

P. DECOENE: “Je verrijkt ook je geest, want je komt in contact met andere culturen. Tegelijk ontdek je dat we dezelfde zorgen en geluksmomenten delen. Dit project laat iedereen heel wat bijleren.”

Tekst en foto: Stad Brugge (© Foto Matthias Desmet)

Compagnons zoekt nog vrijwilligers die willen deelnemen aan het buddyproject.
Op www.fmdo.be/compagnons vind je meer info.

Deel