PICNIK | Hoe basketbal Leandro en Badr samenbracht

Ons Kortrijkse buddyproject PICNIK draait op volle toeren. Via buddy’s in de vrije tijd helpen we nieuwkomers aan een sociaal netwerk. Het verhaal van basketballers Leandro en Badr, is er eentje dat we absoluut wilden delen.

Leandro, een negentienjarige Portugees met roots in Angola, woont nog maar net in Kortrijk. Meteen werd hij verliefd op de stad en de vriendelijke inwoners. Hij kende Kortrijk via zijn nonkel, die hier trouwde met een Belgische vrouw. Na z’n middelbaar, besloot hij om een nieuw avontuur te beginnen en verhuisde hij definitief naar Kortrijk. Behalve z’n familie kent hij hier weinig mensen. Zijn passie? Basketten en skaten, twee dingen die hij hier graag terug wil doen.

Via de sportdienst lanceerde PINCIK een oproep naar een buddy die graag basket en/of skate. Zo kwam Badr bij ons terecht, een geëngageerde jonge gast uit Kortrijk. Via zijn instagramprofiel ‘Kortrijk Basket’ trommelt hij elke zondagmiddag een groep Kortrijzanen op om samen te basketten.

Dreamteam

Uit de kennismaking met Badr bleek dat hij Leandro toevallig enkele dagen voordien al had ontmoet. Badr zag een eenzame basketballer op het veld, sprak hem aan en nam hem mee om samen met zijn vrienden te basketten. Op dat moment wisten ze nog niet dat ze zich alle twee hadden opgegeven bij PICNIK. Badr vertelde enthousiast dat ze een zalige tijd hadden. Hij is blij dat hij via PICNIK de officiële buddyrol voor Leandro kan opnemen.

Wanneer we Leandro opbellen om te zeggen dat we een buddy gevonden hebben rinkelt er bij de naam Badr nog niet meteen een belletje. Blijkt niet raar te zijn want ze gaven elkaar op hun eerste ontmoeting een bijnaam. Leandro zijn kwartje valt en hij moet enorm lachen met het verhaal, hij is dan ook meteen enthousiast over zijn spontane buddy Badr (of zoals hij hem noemt: James).

Een officiële kennismaking hoefden we dus niet meer organiseren.

Zondag, basketdag

De komende weken spreken Leandro en Badr elke zondag af om samen te basketten en neemt Badr hem op sleeptouw met zijn vrienden in Kortrijk. Ze houden beiden ook van skaten. Voor Badr is dat al even geleden maar volgens hem de ideale kans om via Leandro de draad weer op te pikken. Al is het voorlopig nog even wachten op het skateboard van Leandro, want dat is nog onderweg naar België vanuit Portugal.

Naast de match tussen Leandro en Badr vormden we  ondertussen 11 andere duo’s bij PICNIK. Heel veel boeiende mensen, met gemeenschappelijke interesses die hun weg naar elkaar vinden. Daar doen we ’t voor.  PICNIK is in opdracht van Vlaanderen en AMIF en is een samenwerking met Stad Kortrijk en het Agentschap Integratie en inburgering. Meer lezen over PICNIK

Deel