Project ‘Trainers voor de toekomst’ afgerond: 17 vrouwen met migratieachtergrond studeren af in Oostende

13 jan 2023

FMDO Oostende en de Nederlandse organisatie Netwerkpro (Amsterdam) werkten in 2022 samen om vrouwen met een migratieachtergrond te versterken. Dit in kader van het Europese Erasmus+ project Trainers voor de Toekomst dat de uitwisseling tussen beide organisaties mogelijk maakt. FMDO en Netwerkpro beschikken over heel wat specifieke expertise en die krachten werden dankzij dit project gebundeld.

Pilars of Power


Het werd een boeiend traject. Beide organisaties konden veel van elkaar leren en startten met een zelf ontwikkelde vormingsmethode onder de noemer ‘Pilars of Power’ die tientallen dames uit beide steden volgden. Thema’s zoals stress, zelfbewustzijn, gezondheid … kwamen aan bod. Er was tijdens de verschillende sessies aandacht voor hun mentale en fysieke gezondheid, hun zelfvertrouwen en het leren kennen van doelen en kwaliteiten. Op die manier krijgen de vrouwen info mee naar een volgende stap zoals het volgen van een opleiding of het zoeken naar werk. In Oostende studeerden 17 vrouwen met trots af na het volgen van de sessies, in Amsterdam 28.

Uitwisseling

Oostende en Amsterdam liggen op de wereldkaart niet zo ver van elkaar, maar toch bleek het sociaal culturele werkveld anders in beide steden. Meer verschillen dan eerst in geschat, maar dat maakte het net interessant.

In mei 2022 trokken vier FMDO collega’s naar Amsterdam. Een druk programma met tryouts van de sessies, het bezoeken van enkele organisaties in Amsterdam en vooral ook Netwerkpro beter leren kennen.

In september 2022 verwelkomde FMDO op haar beurt Netwerkpro in Oostende met een bezoek aan 0.666, het Congolees huis van Dominique Lubaki en het Kapoentje. Met trots toonde FMDO hun koningin der badsteden. Schepen Silke Beirens kwam kennismaken met de medewerkers van Netwerkpro tijdens een netwerklunch door Nesrin Mohammed van 1001 smaak.

Slotmoment in Brussel


De samenwerking zit erop met als afsluiter een slotmoment in Brussel op vrijdag 20 januari 2023 met meer info over de samenwerking, de empowermentmethode en de getuigenissen van de deelnemers aan het project.

We blikken enthousiast terug op dit eerste Erasmus + project en zijn benieuwd naar meer.

Deel