Jong Gedacht

Verder studeren of gaan werken? Boek de jongeren van Jong Gedacht voor een sessie in jouw klas

Verder studeren of gaan werken? Boek de jongeren van Jong Gedacht voor een sessie in jouw klas om deze belangrijke keuze te verkennen. Na het afronden van de middelbare school staan jongeren voor de keuze: doorstuderen aan een hogeschool of universiteit, of direct gaan werken. Deze beslissing kan extra belastend zijn voor jongeren met een migratieachtergrond, die vaak te maken hebben met hoge verwachtingen en keuzestress. Tijdens de sessie helpen de jongeren van Jong Gedacht om een passende studierichting of baan te vinden, door hun eigen ervaringen te delen en advies te geven.

Wat is het juist?

Het project Jong Gedacht inspireert leerlingen uit OKAN, het 5e en het 6e secundair om een studierichting te kiezen. Dit aan de hand van persoonlijke verhalen van jongeren met een migratieachtergrond uit Oostende. Zij vertellen zonder taboe over hun pad van het secundair naar een job of hogere studies. Hun verhaal volgt geen rechte lijn maar kronkelt langs dromen, twijfels, obstakels én successen.

Hoe delen ze hun verhaal?

  • Op bezoek in jouw klas

Onze jonge onderwijsambassadeurs komen in duo naar jouw klas in Oostende en Kortrijk. Ze geven geen advies of begeleiding, maar inspireren jongeren om een meer bewuste studiekeuze te maken tijdens en na het secundair onderwijs. Zo getuigen ze over hoe je faalangst kan overwinnen of hoe pittig de overgang van het secundair naar de hogeschool of universiteit kan zijn. Hiernaast delen ze tips om de studierichting te vinden die bij de jongeren past én hoe ze kunnen omgaan met verwachtingen van heel wat ouders. Na hun verhaal is er tijd voor interactie en vragen uit de klas. Samen duurt dit ongeveer 1.5 uur.

© Ruben Farkas

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Tine (Oostende) of Ella (Kortrijk).

Ella Cappon
Projectmedewerker Jong Gedacht en Onderwijsambassadeurs Kortrijk
0491 39 21 98
ella@fmdo.be
Tine Dessein
Projectmedewerker Jong Gedacht en Onderwijsambassadeurs Oostende

0471 83 72 03
tine@fmdo.be

tine@fmdo.be

Benieuwd naar de verhalen?

Lees hier het verhaal van Nicauro.

Lees hier het verhaal van Romy.

Lees hier het verhaal van Arnold.

Lees hier het verhaal van Ayat.

Lees hier het verhaal van Albina.

Lees hier het verhaal van Musa.

Lees hier het verhaal van Zara.

Lees hier het verhaal van Danial.

Lees hier het verhaal van Hasib.

Jong Gedacht is een deelproject van Onderwijsambassadeurs, met steun van de stad Oostende.