Klankenkoorts

Een groep muzikanten en vertellers met verschillende culturele achtergronden, muzikale bagage en instrumenten werkt met ‘Klankenkoorts’ toe naar een muziektheatervoorstelling. Het vertrekpunt is het persoonlijke, muzikale erfgoed van de deelnemers.

Ontmoeting en uitwisseling staan centraal. FMDO (organisatie die positief samenleven in diversiteit centraal stelt), Unie der Zorgelozen (sociaal-artistiek gezelschap), Zuidwest (cultuur- en erfgoedplatform van de 13 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen) en kleinVerhaal (inclusieve kunstcreatie) zetten hun schouders onder dit avontuur.

Samen creëren ze een muziekproductie geïnspireerd op het muzikale erfgoed van Zuid-West-Vlaanderen enerzijds én het persoonlijk erfgoed van personen met een migratieachtergrond anderzijds. Die uiteenlopende persoonlijke verhalen, achtergronden en muzikale ervaringen gooien de initiatiefnemers in de blender, op zoek naar een nieuwe partituur die deze boeiende tijd verklankt. Gitaar mixen met de krar, viool met djembé, conga’s met trombones. Vertellen en zingen doen de spelers in verschillende talen. Dit onder professionele begeleiding van muzikant Yamen Martini en regisseur Geert Six.

Naast een voorstelling, komt er een rondreizende geluidsinstallatie (‘potkast’) met de muzikale erfgoedverhalen van de deelnemers. In die installatie kan je de portetten van de deelnemers ontdekken. Ze graven in hun innerlijke muzikale wereld en denken na over de muziek die hen thuis doet voelen. Muziek die ze kennen uit het verleden, muzikale herinneringen die ze meebrachten uit verschillende landen en waarom ze graag muziek maken.

Klankenkoorts kan op die manier uitbloeien tot een uniek, duurzaam en waardevol initiatief voor de regio.


Dit project is mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse Overheid.

Vragen of meer info?

Neem contact op met

Mira – mira@fmdo.be

Joon – joon@uniederzorgelozen.be