Onderwijsambassadeurs Brugge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderwijsambassadeurs is een project waar ouders met migratieachtergrond hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen doorgeven aan andere ouders in hun eigen moedertaal. Hiervoor volgen ze eerst een opleiding bij FMDO en maken ze gebruik van ons educatief spel Ouders zonder Grenzen.

Voor ouders:

We zoeken ouders met migratieachtergrond die vormingen over opvoeding en onderwijs willen volgen en daarna hun kennis en ervaring willen doorgeven aan andere ouders in hun eigen moedertaal.

Tijdens de vormingen worden verschillende thema’s besproken,:

 • Het schoolsysteem in Vlaanderen
 • School -en studiekeuze
 • School en kosten
 • Meertaligheid
 • Relevante organisaties

Naast de vormingen bezoeken we verschillende organisaties of projecten (bijv. het CLB,  SID-in beurs, infodagen scholen, …) die met onderwijs of opvoeding te maken hebben.

Wil je zelf onderwijsambassadeur worden? Neem dan nu contact op!

 

Voor scholen en andere organisaties:

Vanaf september 2019 kan je als school of organisatie een beroep doen op onze onderwijsambassadeurs.

De onderwijsambassadeurs zijn geen professionelen maar enthousiaste en geëngageerde vrijwilligers! Zij geven in hun eigen moedertaal hun kennis en ervaring door aan andere ouders. Dit gebeurt via het educatief spel Ouders zonder Grenzen.

Het spel wordt gespeeld met een groep ouders en een onderwijsambassadeur in éénzelfde taal. De onderwijsambassadeur is de begeleider van het spel en stelt zich neutraal op. Als school of organisatie nodig jij de ouders uit op een moment naar keuze. FMDO ondersteunt jou in het bereiken van de ouders door de uitnodiging voor het spelmoment te vertalen.

 

Als school of organisatie kan je ook een beroep doen op een onderwijsambassadeur voor activiteiten die je als school zelf organiseert. Enkele voorbeelden:

 • begeleiden van ouders naar een opendeurdag;
 • bieden van ondersteuning tijdens een infosessie over een actuele onderwijsthema;
 • meedenken met je schoolteam rond gelijke kansen op school;
 • aanspreken en informeren van ouders op school n.a.v. een oudercafé, schoolfeest, oudercontact, …
 • getuigenissen over onderwijs in land van herkomst;
 • ….

Onze onderwijsambassadeurs spreken verschillende talen.

Wil je graag dat een van onze onderwijsambassadeurs naar je school of organisatie in Brugge komt?

Neem dan nu contact op! Hou er rekening mee dat onze onderwijsambassadeurs geen tolken zijn en ons aanbod steeds afhankelijk blijft van de beschikbaarheid van de onderwijsambassadeurs.

Meer info en contact?

Jade Hoornaert

jade@fmdo.be

0488/51 04 04

Met de steun van de stad Brugge.

In samenwerking met de Diversiteitsdienst, de Dienst Flankerend Onderwijs & de Jeugddienst van Stad Brugge en de vereniging SPOOR Brugge.