Onderwijsambassadeurs Oostende

Onderwijsambassadeurs is een project waar ouders met migratieachtergrond hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen doorgeven aan andere ouders in hun eigen moedertaal. Hiervoor volgen ze eerst een opleiding bij FMDO en maken ze gebruik van ons educatief spel Ouders zonder Grenzen.

Bekijk hier een filmpje over het project: https://www.youtube.com/watch?v=usjwGaxNxNE&feature=youtu.be

We organiseerden tussen 2014 en juni 2017 gratis vormingen over opvoeding en onderwijs voor ouders met migratieachtergrond.  We zochten moeders of vaders die deze vormingen wilden volgen en daarna hun kennis over opvoeding en onderwijs willen doorgeven aan andere ouders in hun eigen moedertaal. Zij zijn onze onderwijsambassadeurs.

Tijdens de vormingen werden verschillende thema’s besproken:

 • Het schoolsysteem in Vlaanderen
 • School -en studiekeuze
 • School en kosten
 • Meertaligheid
 • Relevante organisaties

Naast de vormingen werden verschillende organisaties of projecten (bijv. het CLB,  SID-in beurs, infodagen scholen, jeugddienst Oostende, …) die met onderwijs of opvoeding te maken hebben, in groep bezocht.

De onderwijsambassadeurs zijn geen professionelen maar enthousiaste en geëngageerde vrijwilligers! Zij geven in hun eigen moedertaal hun kennis en ervaring door aan andere ouders. Dit gebeurt via het educatief spel Ouders zonder Grenzen.

Het spel wordt gespeeld met een groep ouders en een onderwijsambassadeur in éénzelfde taal. De onderwijsambassadeur is de begeleider van het spel en stelt zich neutraal op. Als school of organisatie nodig jij de ouders uit op een moment naar keuze. FMDO ondersteunt jou in het bereiken van de ouders door de uitnodiging voor het spelmoment te vertalen.

Als school of organisatie kan je ook een beroep doen op een onderwijsambassadeur voor activiteiten die je als school zelf organiseert. Enkele voorbeelden:

 • begeleiden van ouders naar een opendeurdag;
 • bieden van ondersteuning tijdens een infosessie over een actuele onderwijsthema;
 • meedenken met je schoolteam rond gelijke kansen op school;
 • aanspreken en informeren van ouders op school n.a.v. een oudercafé, schoolfeest, oudercontact, …
 • getuigenissen over onderwijs in land van herkomst;
 • ….

Onze onderwijsambassadeurs spreken Albanees, Arabisch, Armeens, Dari, Engels, Frans, Somalisch, Nederlands, Nepali, Oekraïens, Russisch, Spaans, Tsjetsjeens en Servo-Kroatisch.

Wil je graag dat een van onze onderwijsambassadeurs naar je school of organisatie in Oostende komt?

Neem dan nu contact op! Hou er rekening mee dat onze onderwijsambassadeurs geen tolken zijn en ons aanbod steeds afhankelijk blijft van de beschikbaarheid van de onderwijsambassadeurs.

Meer info en contact?

Tine Dessein

tine@fmdo.be

0471/83 72 03

Dit project wordt uitgevoerd met de steun van de stad Oostende.

 

 

In samenwerking met Inloopteam de Viertorre, Samen Divers, Agentschap Integratie en Inburgering, Wegwijzer, CM en Bond Moyson.