Onderwijsambassadeurs Oostende

Onderwijsambassadeurs 1.0: 2014-2019

Onderwijsambassadeurs is een project waar ouders met migratieachtergrond hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen doorgeven aan andere ouders in hun eigen moedertaal. Hiervoor volgen ze eerst een opleiding bij FMDO en maken ze gebruik van het door ons ontwikkeld educatief spel Ouders zonder Grenzen.

We organiseerden tussen 2014 en juni 2017 gratis vormingen over opvoeding en onderwijs voor ouders met migratieachtergrond.  We zochten moeders of vaders die deze vormingen wilden volgen en daarna hun kennis over opvoeding en onderwijs willen doorgeven aan andere ouders in hun eigen moedertaal. Zij zijn onze onderwijsambassadeurs.

Tijdens de vormingen werden verschillende thema’s besproken:

  • Het schoolsysteem in Vlaanderen
  • School -en studiekeuze
  • School en kosten
  • Meertaligheid
  • Relevante organisaties

Naast de vormingen bezochten we in groep verschillende organisaties of activiteiten zoals het CLB,  SID-in beurs, infodagen scholen en de  jeugddienst Oostende die met onderwijs of opvoeding te maken hebben.

De onderwijsambassadeurs zijn geen professionelen maar enthousiaste en geëngageerde vrijwilligers! Zij geven in hun eigen moedertaal hun kennis en ervaring door aan andere ouders. Dit gebeurt via het educatief spel Ouders zonder Grenzen.

Het spel wordt gespeeld met een groep ouders en een onderwijsambassadeur in éénzelfde taal. De onderwijsambassadeur is de begeleider van het spel en stelt zich neutraal op. Als school of organisatie nodig jij de ouders uit op een moment naar keuze. FMDO ondersteunt jou in het bereiken van de ouders door de uitnodiging voor het spelmoment te vertalen.

Als school of organisatie kan je ook een beroep doen op een onderwijsambassadeur voor activiteiten die je als school zelf organiseert. Enkele voorbeelden:

  • begeleiden van ouders naar een opendeurdag;
  • bieden van ondersteuning tijdens een infosessie over een actuele onderwijsthema;
  • meedenken met je schoolteam rond gelijke kansen op school;
  • aanspreken en informeren van ouders op school n.a.v. een oudercafé, schoolfeest, oudercontact;
  • ….

Onze onderwijsambassadeurs spreken Albanees, Arabisch, Armeens, Dari, Engels, Frans, Nederlands, Nepali, Oekraïens, Pashtou, Russisch, Spaans, Tsjetsjeens en Servo-Kroatisch.

Wil je graag dat een van onze onderwijsambassadeurs naar je school of organisatie in Oostende komt?

Neem dan nu contact op! Hou er rekening mee dat onze onderwijsambassadeurs geen tolken zijn en ons aanbod steeds afhankelijk blijft van de beschikbaarheid van de onderwijsambassadeurs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderwijsambassadeurs 2.0: 2020 – 2025

Sinds begin 2020 hebben we binnen het project Onderwijsambassadeurs Oostende een extra focus. Graag willen we (ouders van) jongeren uit het secundair onderwijs sensibiliseren en informeren over hun studiekeuze die later naar een bepaalde beroepskeuze of verder hogere studies leidt. Dit gaan we opnieuw doen via de rol van ambassadeurs. Daarvoor zijn wij op dit moment (anno april – juni 2020) op zoek naar ex-studenten die de rol van buddy of rolmodel willen opnemen en hun verhaal over hun studietraject en beroepservaring wil delen met jongeren en hun ouders met een migratieachtergrond.

Meer info en contact?

Tine Dessein

tine@fmdo.be

0471/83 72 03

Dit project wordt uitgevoerd met de steun van de stad Oostende.

 

 

 

In samenwerking met De Katrol, Inloopteam de Viertorre, Samen Divers, Huis van het Leren en Vives.