Twee (t)huizen, één gids

affiche 2t,1g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het project ‘Twee (t)huizen, één gids’ leidt mensen met migratieachtergrond op tot interculturele gidsen in hun nieuwe stad. Onze interculturele gidsen zijn allen mensen met een migratieachtergrond die kleine groepen op sleeptouw nemen door hun stad. Niet zozeer om het verhaal van de stad te vertellen, maar wel hun eigen verhaal. De gidsen laten de buurten in Antwerpen, Brussel en Oostende zien die voor hen belangrijk zijn en tegelijkertijd vertellen ze over hun herkomstland. De bedoeling van dit project is om de nieuwe Belgen met een migratieachtergrond een gezicht te geven en mensen dichterbij te brengen. 

Tijdens een traject worden de gidsen begeleid bij het uitwerken van hun verhaal en het vormgeven van een persoonlijke wandeling. Daarnaast worden verschillende vormingsmomenten en ontmoetingsactiviteiten georganiseerd voor de hele groep.

In een tweede fase kunnen groepen zich inschrijven om de wandelingen te volgen en te luisteren naar de verhalen van onze gidsen. Tijdens de wandelingen wordt het publiek geleid langs plaatsen die voor de gidsen belangrijk zijn en wordt er een link gelegd met het land van herkomst. Aan de hand van verhalen, foto’s of film vertellen de gidsen eveneens over hun vroegere thuis.

  • Hoe en waarom zijn zij in België terechtgekomen?
  • Welke plekken in de stad hebben voor hen een speciale betekenis?
  • Wat doet hen aan hun thuisland denken?
  • Wat hopen ze in België te vinden?
  • Wat zijn de grote verschillen tussen België en hun land van herkomst?
  • Wat vinden zij hier leuk?
  • En wat doet hen terug naar hun geboorteland hunkeren?

Onze interculturele gidsen werken mee op vrijwillige basis. Sommigen waren in hun thuisland actief als gids, de meesten zijn startende gidsen. Maar allen zijn ze vertellers die zin hebben om jou door hun ogen rond te leiden in Antwerpen, Brussel of Oostende.

Dit project werd in Oostende mogelijk gemaakt door de steun van de Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid. In Antwerpen werd het project mogelijk gemaakt door de steun in het kader van het Vlaams Participatiedecreet. In Brussel konden we dit project opstarten dankzij de Vlaamse Overheidscoördinatie Brussel en stad Brussel.

Zin om mee te wandelen? In Antwerpen? In Brussel? In Oostende?

Hoe regelen we dit nu praktisch? –> Klik hier