Twee (t)huizen, één gids in Brussel

Kick-off

Wat zijn we trots op deze fantastische eerste groep interculturele gidsen van het project twee ‘t huizen, 1 gids in Brussel. Ze komen uit Togo, Marokko, Palestina, Oekraïne, Polen en Somalië. Ze willen aan de wereld tonen dat ontmoeting en dialoog de sleutels voor een mooiere samenleving zijn en dat culturele verschillen alles net zoveel rijker en interessanter maken! Daarnaast delen ze natuurlijk ook hun passie en liefde voor Brussel met jullie. Proficiat en laat de boekingen voor deze heel fijne mensen maar komen via bulent@fmdo.be. Met dank aan Egmond Dobbelaere voor de mooie foto’s.

20160513-_MG_3435Ikram – Molenbeek

Ikram is een jonge dame met Amazigh roots, geboren en getogen in Molenbeek. Ze houdt van zingen van Berberse en Arabische liedjes en draait als DJ op Marokkaanse trouwfeesten. Ze laat je kennismaken met de organisaties waar ze als vrijwilliger mee aan de kar trekt en neemt je mee naar ‘haar’ Molenbeek, compleet met een drankje in een café met de locals.

20160519_204524

Sebastian – Polen

Sebastian is een sport- en muziekliefhebber uit Polen die op zijn 13de naar België kwam. Wat oorspronkelijk een tijdelijk bezoek moest zijn, veranderde naar een leven in Brussel. Hij is een echte wereldburger en avonturier die veel landen binnen en buiten Europa heeft gezien. Sebastian neemt je mee op sleeptouw langs het Rouppeplein, het kunstcentrum Recyclart en de Marollen waar we de ontmoetingsplaats van de gelovige Polen bezoeken. De wandeling eindigt in de buurt van het Justitiepaleis.

20160513-_MG_3386Tatyana – Oekraïne

Tatyana is een Oekraïense dame die bijna 20 jaar geleden naar België verhuisde. Ze verloor onmiddellijk haar hart aan Brussel door de rijke en alomtegenwoordige geschiedenis, cultuur en levendigheid van deze stad. Haar wandeling begint aan de Sint-Katelijnekerk en wordt vervolgd langs het vroegere kanaal. Tatyana laat haar favoriete plaatsen zien en eindigt in haar lievelingsgebouw KVS waar ze een korte rondleiding geeft. De wandeling wordt met een drankje afgesloten in café Congo in KVS.

20160513-_MG_3328Rihab – Marokko

Rihab is een levendig meisje met een grote liefde voor reizen en voetbal. Ze groeide op in Brussel, maar het lot bracht haar daarna weer naar haar thuisland Marokko. Vandaag is ze terug in België om haar studies voort te zetten. Ze neemt je mee langs plaatsen in Molenbeek die haar nauw aan het hart liggen. We sluiten de wandeling af met een drankje in een Marokkaans café.

20160513-_MG_3370Amer – Palestina

Amer is een trendy Palestijnse jongeman die in 2010 naar België verhuisde. Zijn wandeling begint voor het Hilton hotel aan het station Brussel Centraal en wordt vervolgd langs het standbeeld van Godfried van Bouillon. Amer vertelt over het dagdagelijkse leven in Palestina en over zijn liefde voor street art en graffiti die de rode draad vormt in zijn wandeling. Op het einde genieten we van de graffiti en een drankje in de buurt van Plattesteen in Schaarbeek.

20160525_174709Fadoua – Marokko

Fadoua volgde twee jaar geleden haar hart en verhuisde voor haar echtgenoot naar Brussel. Ze vertelt over haar passie voor de Nederlandse taal en het onderwijs en laat je de zuiderse sfeer opsnuiven in Molenbeek. Daarbij deelt Fadoua de verhalen over haar geboortestad Al-Hoceima en over haar familie. We sluiten de wandeling af met een drankje in een Marokkaans café.

20160519_203059Hussein – Somalië 

Hussein moest Somalië door de burgeroorlog verlaten. Hij is in 1998 naar België gekomen en werd op slag verliefd op Brussel. Zijn wandeling begint in de Europese wijk en wordt vervolgd naar de Grote Moskee waar hij over de belangrijke rol van de dialoog en het respect in de islam vertelt. Daarna neemt hij je mee naar de buurt van Anneessens waar hij zijn Somalische vereniging Green Hope Somalia voorstelt.

Alhadi – Soedan

Alhadi is een jurist uit Soedan en gaat door het leven als een zeer actieve mensenrechtenactivist en een poet. Hij is een trotse inwoner van Sint-Joost-ten-Node. Tijdens zijn wandeling deelt Alhadi zijn liefde voor deze buurt en vooral voor zijn grootste liefde: de poëzie. Alhadi charmeert u met enkele van zijn mooiste Arabische gedichten.

CamilaCamila – Brazilië

Camila is een Braziliaans meisje dat in 2012 naar België kwam om haar studies rond fysieke activiteit bij personen met een handicap verder te zetten aan de KU Leuven. Als natuurliefhebber neemt ze ons mee naar twee parken in Vorst en zet ze haar wandeling voort in Sint-Gillis. Camila vertelt over haar liefde voor sport, video en werk met gehandicapten. Ze bespreekt typische clichés over Brazilianen en heeft het natuurlijk ook over voetbal. Deze stevige wandeling eindigt met een drankje op het Sint-Gillisvoorplein.

Islam – Egypte

Islam is een jonge man uit Egypte die over zijn liefde voor koken en zijn leven in Brussel vertelt. Aan de hand van zijn wandeling vertelt hij de geschiedenis van zijn thuisland en waarom hij van Molenbeek houdt.

Mohamed – Algerijegids Mohammed

Mohamed neemt u mee naar een wandeling vol van nostalgie en herinneringen. Deze 70-jarige dokter uit Algerije houdt van de geschiedenis en zijn geboortestad Touggourt, gelegen aan de Sahara.

Bashar – Syrië

Bashar houdt niet van het beeld van door oorlog verscheurd Syrië en brengt daarom tijdens zijn wandeling een eerbetoon aan zijn herkomstland vol diversiteit, archeologische rijkdommen en heerlijke patisserie. Met veel liefde spreekt hij over boeken, film en muziek.

Klik hier om terug te gaan naar de overzichtspagina van het project Twee (t)huizen, één gids.

Dit project kon dankzij de Vlaamse overheid-Coördinatie Brussel opgestart worden. We kregen ook projectsubsidies van Stad Brussel met de steun van Ans Persoons, schepen van Nederlandstalige aangelegenheden, Wijkcontracten en Participatie.
bxl_logo_horiz_filet_fr_nl_300