Sociaal-sportieve praktijken – de invalshoek van FMDO

04 nov 2021

Sport verbindt. Hoewel de toegang tot de klassieke sportclub soms nog wat te hoogdrempelig is, zien we heel wat alternatieve sportinitiatieven die wel een divers publiek bereiken. En dat is maar goed ook. Want sporten is meer dan lichaamsbeweging. Het is vrienden maken, taal oefenen en je kunnen uitleven. Onze collega Xavier schreef voor FMDO een stukje in Praktijkgids sociaal-sportief werk. Hier lees je een korte samenvatting.

Diversiteit creëert innovatie

De verschillende achtergronden van onze verenigingen zorgen voor verfrissende concepten. Zo heeft Kortrijkse vereniging Sahabat Indonesia elke maand creatieve zumbalessen, waarbij hun roots (Indo-muziek) gekoppeld wordt aan Westerse muziek. De combinatie van de kleurrijke Indo-muziek met de Backstreet Boys blijkt een voltreffer voor Kortrijkse sportievelingen die traditionele Zumba-lessen te flauwtjes vinden. 

Sport creëert verbinding

Bij sociaal-sportieve initiatieven is taal belangrijk, maar geen drempel. Dat merkten we bij buddyproject Compagnons. Toen we heel veel buddy-aanvragen kregen, maar niet genoeg vrijwillige buddy’s hadden, richtten we FC Compagnons op. Wekelijks trainden de nieuwkomers, waardoor we konden vermijden dat ze zich geïsoleerd voelden. Een gelijkaardig initiatief zien we ook bij onze Kortrijkse lidvereniging Ethio Addis Belgium. Een initiatief dat werkt binnen en buiten de provinciegrenzen.

Ook wandelen is een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen. Lidvereniging Open Deur vzw organiseert regelmatig ‘Walk&Talk’s, een initiatief dat zowel nieuwkomers als Kortrijkzanen aantrekt. Iedereen is welkom om de stad te verkennen en al wandelend een babbeltje te doen. 

Uitdagingen voor wie iets wil organiseren

Sport heeft een sterk verbindende rol, maar niet elk bestuur maakt het gemakkelijk voor verenigingen om iets te organiseren. Bij sommige gemeenten is het moeilijk om de juiste sportambtenaar te vinden, of om een locatie te vinden. Er mag gerust wat meer aandacht besteed worden aan initiatieven vanuit de superdiverse groep inwoners. Sport is meer dan alleen gezond. 

Het volledige artikel en andere interessante getuigenissen lees je in het boek: Praktijkgids Sociaal-Sportief werk. Het boek is te koop via deze link

Deel