Team Up hielp intussen 120 mensen met een migratieachtergrond in hun zoektocht naar werk of een geschikte opleiding

15 mei 2023

Werk zoeken met een migratieachtergrond is vaak niet gemakkelijk. Daar wil het project Team Up van FMDO een handje bij helpen. Team Up-mentoren zijn enthousiaste vrijwilligers met een stevige kennis over, netwerk en ervaring in een bepaalde sector. Zes maanden lang begeleiden ze een mentee in zijn of haar zoektocht naar werk. Dat doen ze door zijn of haar cv door te nemen, motivatiebrieven mee te schrijven, sollicitatieprocedures te oefenen en door samen te kijken naar vacatures, stages of opleidingen die geschikt zijn voor hun Team Up-mentees. Zo versterken ze niet alleen het professionele profiel van hun mentee, maar verhogen ze ook het zelfvertrouwen en vergroten ze hun slaagkansen op de arbeidsmarkt.

Persoonlijke begeleiding

Projectmedewerker Team Up Franck Philipot (FMDO): “De match gebeurt enerzijds op basis van elkaars professionele achtergrond en interesse. Een mentee die in zijn of haar thuisland werkte als verpleegkundige, matcht FMDO met een mentor uit de zorgsector hier in West-Vlaanderen. We zorgen er anderzijds ook voor dat er een persoonlijke klik is. Zonder ons zouden ze elkaar wellicht niet leren kennen. Het is belangrijk dat er een dynamiek ontstaat waarbij mentor en mentee zich betrokken voelen. Zo leren ze ook het meest van elkaar. De mentee krijgt inzicht in de werkwereld van de mentor en de mentor op zijn beurt leert dat een werkzoekende met migratieachtergrond vaak een hele weg moet afleggen om te mogen starten met werken.”

Het is belangrijk dat de twee partijen actief zijn. (Ten minste) twee keer per maand en dit voor een periode van zes maanden spreken ze met elkaar af en bekijken ze samen de carrièremogelijkheden. Met de kennis en ervaring over een bepaalde sector (boekhouding, administratie, filmwereld, zorgsector, …) kan de mentor het profiel van de mentee versterken en de kans op werk vergroten. Voorwaarde voor de mentee is dat hij of zij in West-Vlaanderen woont, in België mag werken, ingeschreven is bij VDAB en momenteel geen job heeft of een ander mentoringproject volgt. 

Kans op de arbeidsmarkt vergroten

Projectmedewerker Team Up María Calzada (FMDO): “Mentoren zijn geen professionele jobcoach of VDAB-bemiddelaar die meerdere werkzoekenden begeleiden, maar vrijwilligers die ten minste twee jaar ervaring in een bepaalde sector hebben. Ze ondersteunen de mentees bij het schrijven van een cv, motivatiebrief, het oefenen van sollicitatiegesprekken en geven een inzicht in de Vlaamse arbeidsmarkt. De grote meerwaarde is en blijft dat we de duo’s sectorspecifiek matchen.”

Mooie band

Franck: “Veel mentoren vertellen me dat ze veel uit dit traject leerden en niet wisten dat het voor de mentee zo moeilijk kan zijn. Soms moet je je diploma laten erkennen én gelijkschakelen. Als het niet lukt, moet je een opleiding volgen. Je moet ook veel verschillende documenten indienen om zaken te bewijzen. 

Gelukkig zijn er veel positieve verhalen van werkzoekenden die dankzij hun mentor snel een job vonden. Soms duurt het langer dan verwacht, maar vaak ontstaat er zo’n mooie band tussen de mentor en de mentee dat je bijna hoopt dat ze voor altijd een duo blijven (lacht).”

Steentje bijdragen aan een betere samenleving

María: “Terwijl de mentor zijn of haar kennis, expertise en netwerk deelt met de mentee, kan de mentor ook aan zijn of haar eigen coachingskills werken. Tijdens het traject is er ondersteuning van Team Up door vormingen en persoonlijke begeleiding. Tijdens de vormingen kan je kennismaken met andere mentoren en je eigen netwerk vergroten. Ook leer je meer over diversiteit, terwijl je je steentje bijdraagt aan een betere samenleving.”

Mentee Beata: “Ik volgde nog een opleiding toen ik met het traject startte. Ik had problemen met mijn zelfvertrouwen, maar leerde van mijn mentor Carin om mijn kwaliteiten niet al te veel in vraag te stellen en te beseffen dat ik ook veel dingen goed kan. Dat gaf mijn zelfvertrouwen een boost.

Mentor Carin: “Ik kan alleen maar bevestigen dat Beata in zichzelf moest geloven en uiteindelijk is dat gelukt. Beata mocht een IBO (individuele beroepsopleiding) starten bij een bedrijf en heeft na zes maanden een vast contract gekregen. Zelf leerde ik veel uit dit traject. Het is niet evident voor werkzoekenden met een migratieachtergrond om aan een job te geraken. Je moet de taal leren, je diploma laten erkennen en gelijkschakelen, soms nog een extra opleiding volgen om dezelfde job te mogen doen als in je thuisland, … Mijn respect is alleen maar toegenomen.”

Franck: “Als projectverantwoordelijke zijn wij er voor de administratie of voor een doorverwijzing naar VDAB of OCMW. We organiseren hiernaast de intakegesprekken en gaan maximaal voor een goeie match tussen de mentee en de mentor. We zijn er steeds als er vragen of problemen zijn. Voor mij persoonlijk is het een grote eer om aan dit project mee te werken. Er is een goede balans tussen administratie en menselijk contact en ik krijg veel energie van de mooie verhalen die ontstaan bij de duo’s.”

Expert actiecommunicatie VDAB Johan Vandevyvere: “Eind april 2023 bedroeg de West-Vlaamse spanningsindicator – de verhouding tussen het aantal werkzoekenden zonder werk en het aantal openstaande vacatures – 1,34. West-Vlaanderen heeft hiermee de laagste spanningsindicator van alle Vlaamse provincies wat wil zeggen dat de arbeidsmarkt nergens zo krap is als in onze provincie. Daarom hebben we elk talent broodnodig. En daarom ook is een project als Team Up ontzettend belangrijk. Door de intensieve begeleiding van de mentees door de mentoren, krijgen ook deze talenten de kans om zich volop te ontwikkelen en een duurzame tewerkstelling te realiseren.”

Team Up in cijfers

  • Sinds 2020 tot en met mei 2023 zijn er 120 duo’s gevormd
  • De afgelopen elf maanden (periode juni 2022 – mei 2023) zijn er 58 werkzoekenden aan de slag gegaan en zijn er 42 duo’s aan elkaar gematcht


Meer info

www.fmdo.be/projecten/teamup 

Team Up zoekt steeds mentoren en mentees regio West-Vlaanderen!

Interesse? 

Neem contact op met één van de projectmedewerkers:

Franck Philipot

Projectmedewerker Team Up Kortrijk – Roeselare

franck@fmdo.be 

0477 16 75 17

María Calzada

Projectmedewerker Team Up Brugge – Oostende – Roeselare – Kortrijk

maria@fmdo.be 

0491 39 21 97

Op de foto: Team Up duo Fatima en Bernice
Deel