Trainers voor de Toekomst: een internationale samenwerking om vrouwen te empoweren

12 apr 2022

FMDO en Nederlandse organisatie Netwerkpro werken dit jaar samen rond het versterken van vrouwen met migratieachtergrond. Het project Trainers voor de Toekomst kadert in een Europees project van Erasmus+, dat de uitwisseling tussen de beide organisaties mogelijk maakt. FMDO en Netwerkpro beschikken over heel wat specifieke expertise, maar wat gebeurt er als we de krachten bundelen?

Train-the-trainer-principe

In 2022 ontwikkelen FMDO en Netwerkpro een opleidingsaanbod van 8 workshops en 3 e-learnings. In dat traject leiden we een groep trainers op, die op hun beurt weer heel wat andere vrouwen gaan trainen. Het talent van de vrouwen staat hierbij steeds centraal.

Focus op zelfredzaamheid

In het empowermenttraject focussen de organisaties op kwetsbare vrouwen met een migratieachtergrond. Er wordt aandacht besteed aan mentale en fysieke gezondheid, zelfvertrouwen en het leren kennen van eigen doelen en kwaliteiten. Op die manier bieden we hen de tools om een volgende stap te maken richting participatie, opleiding of werk. Doordat zij getraind worden door hun peers, versterken zij hun netwerken en leren ze van rolmodellen.

Trainer Armine: “Ik vind belangrijk om vrouwen een extra duwtje in de rug te geven zodat ze geloven in zichzelf. Volgens mij is het inzet op talent en passie essentieel. Want wanneer je iets doet waar je goed in bent dan vind je het ook erg leuk om te doen. Geloof in jezelf en ga uit je comfortzone! Je zal zeker resultaat boeken!”

Sterke vrouwen in heel Europa

Hoewel de focus van dit project op het Nederlandse taalgebied bevindt, is de ambitie groot om van deze methode een Europees project te maken. “In heel Europa botsen vrouwen met migratieachtergrond tegen dezelfde drempels,” aldus Ivy Goutsmit, coordinator van FMDO. “De aanpak die we hier ontwikkelen, willen we graag ter beschikking stellen aan andere landen. Zo creëren we zo veel mogelijk kansen voor vrouwen die vooruit willen met hun leven, en staan we een stapje dichter bij maatschappelijke gelijkheid.”


Trainers voor de Toekomst is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Europese Unie

Deel