Buddy’s helpen nieuwkomers sneller thuis voelen in Harelbeke

04 jul 2024

Huis van Welzijn en FMDO vzw werken samen de Harelbeekse buddywerking verder uit. Daarbij worden Harelbeekse vrijwilligers gekoppeld aan nieuwkomers op basis van gemeenschappelijke interesses en vragen. Het buddyproject helpt onder andere nieuwe inwoners om lokale bewoners te ontmoeten, een netwerk uit te bouwen, Nederlands te oefenen en beter hun weg te vinden in Harelbeke. 

Zo leerden het Harelbeekse gezin van Geert en het gezin van Jamila elkaar kennen. Zij kwam in 2018 naar België vanuit Syrië. Via de school van hun dochter leerden Geert en zijn vrouw daarna ook het gezin van Hanan kennen. Zij kwamen in 2014 naar België vanuit Jemen. Hun dochters zitten in dezelfde klas. Zo ontstond een spontane band.

Match

Geert: ‘’We kennen de gezinnen van Jamila en Hanan ondertussen al enkele jaren. Omdat we een sociaal gezin zijn dat Harelbeke goed kent, gaven we onszelf op om buddy te worden. Vanuit de organisatie doen ze hun best om een goede match te maken. Vandaar ook dat je op voorhand een intakegesprek doet om een beeld te geven van je verwachtingen en motivatie. Wij vertelden dat we graag met een ander gezin wilden afspreken. Zo hebben ze Jamila en haar kinderen met ons gezin samengebracht.” 

Nederlands oefenen

Geert: “Ons jongste dochter en één van de dochters van Hanan hebben ongeveer dezelfde leeftijd. Waar het bij ons in het begin vaak moeilijk verliep om met elkaar te communiceren, hebben zij een universele taal waarbij ze elkaar meteen begrijpen.’’ Jamila vervolgt: ‘’Ook voor mij was het contact met het gezin van Geert heel belangrijk in het oefenen van mijn Nederlands. Ik pikte de nieuwe taal sneller op omdat ik veel vragen kon stellen over woorden die ik niet begreep.”

Eerste hulp bij vragen

Jamila: “Bij onze verhuis naar Harelbeke weet ik niet wat ik zou gedaan hebben zonder de familie van Geert. Ook kan ik bij hen terecht met vragen of brengen ze mij met de juiste mensen in contact.” Hanan vult aan: “Ze vertelden mij over de kunstacademie waar mijn dochter nu ingeschreven is. Zonder hen zou ik de inschrijfdatum gemist hebben of wist ik niet dat ik recht had op een UiTPAS aan kansentarief. Ook ben ik dit jaar opgeroepen om te gaan tellen in een stembureau. Gelukkig konden zij mij nog eens uitleggen wat ik daar dan precies moet doen’’, vertelt Hanan al lachend. 

Verrijkend engagement

Geert: “We zien de twee gezinnen geregeld. We helpen met ingewikkelde paperassen of zijn gewoon gezellig samen,” legt Geert uit. “Het is echt een fijne uitwisseling. Zo kwamen beide gezinnen bij ons wafels eten op ‘vette dinsdag’, bracht Hanan ons taart tijdens Kerstmis en kookte Jamila al eens een heerlijke Syrische maaltijd.’’ 

Geert: ‘’Buddy zijn voelt echt niet als een opdracht, het is iets wat spontaan gegroeid is en nu bij ons een mooie vriendschap geworden is’’. Hanan: ‘’Geert en zijn gezin zijn al een grote hulp voor ons geweest. Ik zie hen intussen als familie, ze gaven ons hun tijd cadeau en dat hoop ik zelf ook ooit voor iemand terug te kunnen doen”. Jamila knikt bevestigend.

Geert: ‘’Je staat er als buddy gelukkig niet alleen voor. Je krijgt ondersteuning vanuit de organisatie. Dat is het grote voordeel van buddyschap, dat er ook nog steeds iemand is waarbij je terecht kan met vragen of dingen waar je zelf niet aan uit geraakt’’. 

Buddy’s gezocht!

FMDO vzw en Huis van Welzijn zoeken sympathieke en geëngageerde buddy’s die zin hebben om iemand te ondersteunen met vragen rond verschillende thema’s. Dat kan zijn:  wegwijs maken in Harelbeke, Nederlands oefenen, een woning zoeken, sollicitatiegesprekken voorbereiden, administratie … Enthousiast? Mail naar onthaal@welzijn.be of vul dit document in. 

Deel