“Je neemt opzettelijk een langere route” – Heveen Hassan

16 mei 2024

Tijdens een avondwandeling door de binnenstad besloten Heveen en haar man Mohammad dat ze in Brugge wilden wonen. Na haar studies werd Heveen één van Brugges onderwijsambassadeurs bij FMDO. Terwijl ze anderstalige ouders wegwijs maakt in het Vlaamse onderwijssysteem, vindt ze zelf steeds beter de weg naar haar favoriete plekken.

Heveen: “Onderwijsambassadeurs zijn een project van de non-profitorganisatie FMDO. Op infoavonden van Brugse scholen geef ik ouders in het Koerdisch of Arabisch – en soms ook in het Turks, Engels of Nederlands – uitleg over schoolgaan of studeren in Vlaanderen. Ooit had ik net zoveel vragen als zij, dus ik begrijp goed hoe ze zich voelen. Intussen behaalde ik een graduaat in digital marketing als aanvulling op mijn Syrisch bachelordiploma in commercieel bankieren, en door een opleiding tot onderwijsambassadeur kan ik nu zelf uitleg geven over het onderwijssysteem.”

“Ik leg bijvoorbeeld uit wat het verschil is tussen een doorstroom- of arbeidsfinaliteit, of tussen een academische en een professionele bachelor. Ik help ouders begrijpen welke vakken een richting heeft en hoeveel studeren kost. Het doet me deugd hun opluchting te zien wanneer ze zich goed geïnformeerd voelen. Ik hou ervan om mensen te helpen.”

Romantiek en rust

“Mijn oom woonde al twee jaar in Brugge toen mijn man en ik hem met de trein bezochten. Die avond wandelden we door het centrum en waren we helemaal betoverd. Met het water en alle lichtjes vond ik het heel romantisch (lacht). Brugge is een stad waar je opzettelijk een langere route naar huis neemt. De combinatie van moderne en historische bezienswaardigheden vind ik nog altijd heel mooi.”

“Van 2018 tot 2022 woonden we in de Carmersstraat, bij de Kruisvest. Daar rond vijf uur naar de vogels luisteren, bracht me helemaal tot rust. We verhuisden naar Sint-Kruis, verder weg van het toerisme, om in een rustige buurt een gezin te starten. Sinds kort wonen we in Sint-Andries, vlakbij enkele lagere scholen en op wandelafstand van het centrum en het station. Van hieruit hoop ik na al het studeren mijn carrière aan te vatten.”

IJsjes en dromen

“Ik heb een rustig karakter en ben graag thuis, maar ik hou ook van wandelen. Dus ik kijk er al helemaal naar uit om bij warmer weer op pad te gaan met mijn gezin, wanneer de avond valt, maar er toch nog gezellig veel mensen op straat zijn. Niets is beter dan ’s avonds samen een ijsje halen bij Da Vinci en intussen praten over onze dromen. Tot dan ga ik regelmatig met mijn zoontje Miraan, inmiddels een jaar oud, naar de Biekorf. Ik zou het heel leuk vinden als hij later net zo graag leest als ik (lacht). Hij geniet echt van prentenboeken, en ik geniet van die momenten samen.”

Uit interview uit ‘Woonmagazine Brugge 2024’, een publicatie van Stad Brugge

Deel