“Hier kan ik zijn wie ik wil”

23 mei 2024

Mohamed Abdikarin Jamma is een 21-jarige jonge man uit Beledweyne, een klein stadje in het zuiden van Somalië, dat bekend staat voor zijn productieve landbouw. Hij is de oudste van een familie van 6 kinderen en daarmee ook de trots van zijn mama en een voorbeeld voor zijn jongere broer en zussen. De mama van Mohamed kwam in 2014 naar België voor medische redenen. Mohamed bleef in Beledweyne zorgen voor zijn kleine broer en zussen, samen met zijn grootouders.

Begin 2021 trokken Mohamed en zijn familie richting Nairobi, in Kenia, waar de dichtstbijzijnde Belgische ambassade zich bevindt om een visum aan te vragen voor gezinshereniging. Dit duurde elf maanden, een pittige wachttijd. Dankzij een breed familie- en vriendennetwerk verliep de tocht naar en het verblijf in Nairobi vlot en veilig. Op 18 december 2021 was het gezin eindelijk verenigd in Brussel. Mohamed zal deze datum nooit vergeten.

Buddyproject CoNnect

Sindsdien heeft Mohamed de school hervat via CVO Brussel en volgt nu een opleiding in besturingssystemen en -netwerken. Hij blijft onder de indruk van de kansen die hij in België krijgt. “Mensen die hier zijn geboren, vergeten hoeveel geluk ze hebben!”. Hij heeft bij Bon (Brussels Onthaalbureau voor Nieuwkomers) een inburgeringstraject gevolgd en op een razend tempo Nederlands geleerd via CVO Brussel. Via CoNnect Brussel, een buddyproject van FMDO vzw en gesteund door de VGC, is hij in 2022 gekoppeld aan een Nederlandstalige student van de Odisee hogeschool. Het duo kon samen culturele en sportieve activiteiten doen en nam deel aan groepsactiviteiten van FMDO. Mohamed leerde daardoor veel Nederlandstalige organisaties en initiatieven kennen en breidde zijn netwerk uit. Ondertussen is hij zelf buddy van een Oekraïense nieuwkomer, met wie hij regelmatig Nederlands oefent en op uitstap gaat.

Vrijwilligerswerk

Daarnaast houdt hij zich met allerlei projecten en organisaties bezig. Hij is vrijwilliger bij i-mens en gaat één keer per week bij iemand met een beperking langs. Samen spelen ze gezelschapsspelletjes of ze gaan wandelen in Brussel. Soms leest hij voor aan kleine kindjes. Dat geeft hem het gevoel om bezig te blijven en vooral mensen te blijven steunen en ondersteunen. Hij was vorige zomer vrijwilliger bij ManiFiesta (Feest van de solidariteit) in Oostende. Daar is zijn passie voor Nederlandstalige muziek ontstaan. Nu droomt hij ervan om naar een concert van Metejoor te gaan.

“Hier kan ik zijn wie ik wil”

Na tweeënhalf jaar voelt Brussel ondertussen als thuis voor Mohamed. Hij zal altijd emotioneel verbonden blijven met zijn geboortestad Beledweyne, maar nu hoort hij hier. “Hier kan ik zijn wie ik wil”. Zijn sterkte is zijn aanstekelijke enthousiasme en zijn gedrevenheid om mensen te helpen. Een grote dank aan hem voor zijn inzet en bijdrage aan een warme, inclusieve samenleving.

Wil je ook meedoen met het buddyproject van CoNnect?

Neem contact op met Franck of Fatima

Franck Philipot

Projectmedewerker CoNnect Brussel

0490 42 65 36  

franck@fmdo.be

Fatima Altunbas

Projectmedewerker CoNnect Brussel

0486 34 68 45

fatima@fmdo.be

Deel