30 juli. Hoogzomer én de Internationale Dag van de Vriendschap. Dé dag om te laten zien hoe belangrijk vriendschap is voor meer vrede, begrip en verbondenheid tussen mensen. Het is ook de Internationale Dag tegen Mensenhandel, tegen uitbuiting van mensen overal ter wereld.

© Sofie Verheye (FMDO)
“Als we samen zijn, is er geen ruimte voor verdriet.” – Musab
Vandaag zet FMDO* twee bijzondere mannen in de kijker. Noor en Musab komen beide uit Afghanistan en begonnen een nieuw leven in Oostende. Ze leerden elkaar kennen via FMDO en zijn intussen goede vrienden. Hun verhaal toont hoe vriendschap écht een verschil kan maken.
Een moeilijke reis, een nieuw begin
Noor Niazai (34) groeide op in Afghanistan. Toen de Taliban opnieuw aan de macht kwam, moest hij vluchten. Na een lange reis via onder meer Oost-Europa en eenmaal in België via Brussel, Namen en Gent, kwam hij in Oostende terecht. Ondertussen woont hij er al twee jaar.
Noor werkte in Afghanistan als bouwkundig ingenieur. Hier in België leerde hij Nederlands en op dit moment volgt hij een opleiding tot elektricien. Hij doet ook mee aan het buddyproject Compagnons van FMDO om de stad en andere mensen beter te leren kennen.
In januari kon hij na 3,5 jaar zijn vrouw en twee kinderen weer in de armen sluiten. Een ontroerend moment op de luchthaven van Zaventem waar ook zijn buddy bij was. Zijn dochter was zes maanden oud toen hij moest vluchten. Nu zijn z’n kinderen vijf en zes, gaan ze met veel zin naar school in Oostende en spreken ze na een paar maanden al een mooi woordje Nederlands – klaar voor de derde kleuterklas en het eerste leerjaar in september.
Musab Miakhyl (35) vluchtte uit Afghanistan na een aanval op de Amerikaanse universiteit waar hij studeerde. Hij verbleef een tijd in Pakistan en kwam uiteindelijk, na een moeilijke reis, in 2023 aan in Oostende.
Musab studeerde Toegepaste Economie in Kabul. Zijn diploma is intussen in België erkend op bachelorniveau. Hij leerde in een recordtempo Nederlands, werkt als vrijwilliger – onder meer voor de projecten Verhalen in Alle Talen en Onderwijsambassadeurs van FMDO – en droomt van een toekomst met een goede job, een eigen zaak en misschien zelfs een gezin.
“Blijf zoeken tot je een vriend vindt. Je problemen zijn dan maar de helft zo groot.” – Noor

© Femke den Hollander
Een onverwachte ontmoeting, een sterke band
Noor en Musab ontmoetten elkaar op 25 mei 2024 tijdens de vrijwilligersdag van FMDO in Gent. In het museum het Huis van Alijn, waar ze op bezoek waren, begonnen ze te praten.
“We vroegen elkaar hoe we heetten, uit welke stad we kwamen en hoe lang we in België zijn,” vertelt Musab.
“We wisselden meteen telefoonnummers uit,” vult Noor aan.
Vanaf toen zagen ze elkaar regelmatig. Ze wandelen samen door Oostende, drinken thee en doen vrijwilligerswerk bij FMDO. Noor nodigde Musab ook uit bij hem thuis. Samen eten ze dan een typisch Afghaans ontbijt: eieren met tomaat.
Noor: “Musab was mijn eerste vriend hier. Hij voelt als een broer.”
“Musab geeft me vertrouwen.” – Noor
“En Noor leert me om geduldig te zijn.” – Musab
Wat betekent vriendschap?
Voor beide mannen is vriendschap erg belangrijk, zeker in een nieuw en vreemd land.
“Je bent niet meer alleen,” zegt Musab. “Je hebt iemand bij wie je je hart kan luchten.” Noor bevestigt: “Als je een vriend hebt, voel je je minder alleen. Dat geeft een goed gevoel.”
Ze helpen elkaar ook in moeilijke situaties. Toen Noor problemen had om iets te vragen voor zijn maag bij de apotheek, ging Musab met hem mee om te vertalen. Ze leren veel van elkaar.“Musab geeft me vertrouwen,” zegt Noor.
“En Noor leert me om geduldig te zijn,” lacht Musab. “Hij heeft veel meegemaakt, maar blijft positief.”

© Sofie Verheye (FMDO)
Thuis in Oostende
Wat hun vriendschap bijzonder maakt? Dat ze ook in Afghanistan vrienden konden zijn. Hun provincies grenzen aan elkaar, ze hebben beiden een link met het Amerikaanse leger waar Musab les volgde en Noor les gaf en nu wonen ze toevallig in dezelfde straat in Oostende.
“We proberen onze vriendschap hier net zo op te bouwen alsof we in Afghanistan zijn,” vertelt Musab. “Maar het voelt extra speciaal omdat het op een nieuwe plek is.”
Voor Noor is Musab als de broer die hij mist in Afghanistan. Voor Musab is Noor een vaste steun in zijn nieuwe leven. Samen vieren ze ook belangrijke momenten zoals het Offerfeest en het Suikerfeest.
Over dromen en de toekomst
Beide mannen kijken met hoop naar de toekomst.
“Ik wil een goede job, een mooie auto en een klein huisje.” Noor zijn ogen blinken wanneer hij dit vertelt.
“Ik wil mijn eigen zaak starten,” droomt Musab. “Misschien trouwen, een kat in huis nemen en meer afgelegen wonen in een dorp.”
Ondanks de moeilijke start – slapen op straat omdat er geen plek voor hen was, zoeken naar een woning, omgaan met de taal – blijven deze vrienden volhouden en vooruit kijken. En hun vriendschap maakt alles een stuk draaglijker.Musab: “Als we samen zijn, is er geen ruimte voor verdriet.”
Noor: “Een goede vriend deelt je zorgen én je geluk.”
“Musab was mijn eerste vriend hier in België. Hij voelt als een broer, iemand die er altijd voor me is, zelfs in de moeilijkste tijden.” – Noor

© Femke den Hollander
“Ik betaalde meer dan 12.000 dollar voor mijn vluchtreis. Het is niet oké. We moeten blijven spreken over en tegen mensenhandel.” – Musab
Mensenhandel: een harde realiteit
Op 30 juli vragen we aandacht voor mensenhandel. Want Noor en Musab weten uit eigen ervaring hoe zwaar de vlucht naar veiligheid is.
“Ik verkocht onder andere mijn auto in Afghanistan om mijn reis te kunnen betalen,” getuigt Noor. Musab vult aan: “Ik betaalde meer dan 12.000 dollar voor mijn vluchtreis. Het is niet oké. We moeten blijven spreken over en tegen mensenhandel.”
Een boodschap voor andere nieuwkomers
Tot slot willen Noor en Musab een boodschap geven aan andere nieuwkomers:
“Blijf zoeken tot je een vriend vindt. Je problemen zijn dan maar de helft zo groot.”
Wil jij ook het verschil maken?
Bij FMDO vinden mensen zoals Noor en Musab steun, vriendschap en nieuwe kansen. Wil jij hier ook deel van uitmaken of meewerken als vrijwilliger?
Surf naar www.fmdo.be/contact en naar www.fmdo.be/word-vrijwilliger-bij-fmdo en ontdek hoe jij mee het verschil kan maken.
* FMDO vzw (Federatie Mondiale en Democratische Organisaties) verbindt en versterkt mensen in deze diverse samenleving en doet dat met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen. www.fmdo.be.
Tekst door communicatieverantwoordelijke bij FMDO, Sofie Verheye