“Hoe kleine dingen zorgen voor verandering.”

In het Westerkwartier in Oostende kan je op heel wat plekken terecht om je buurt en buren beter te leren kennen: buurthuis Marcelline van FMDO*, sociale kruidenier Antenne, wijkgezondheidscentrum De Hoek, jeugdhuis en dagcentrum Don Bosco De Takel, speelpleinwerking Habbekrats en het Woonzorgcentrum Elisabeth aan Zee zijn daar enkele voorbeelden van. Al deze partners werken samen aan een zorgzame buurt.

Armine, projectmedewerker bij FMDO, is de verbindingspersoon voor het project zorgzame buurten in Oostende. Een tijdje geleden ging ze met enkele dames uit de werking van FMDO op bezoek naar het woonzorgcentrum Elisabeth aan Zee. Ze kregen er een rondleiding met meer info over mogelijk vrijwilligerswerk in het centrum.

Varduhi, een vrouw van middelbare leeftijd uit Armenië, was ook mee. De rondleiding maakte haar emotioneel. Het deed haar iets om de mensen daar te zien, want in Armenië plaatsen ze ouderen niet in een voorziening. Ze liep in tranen weg.

Inzetten op ontmoeting en talenten

Projectmedewerker Armine: “Als verbindingspersoon is het hartverwarmend om te zien hoe kleine dingen voor verandering kunnen zorgen. Dat is ook voor een stuk het doel van het project zorgzame buurten. Samen met de wijkbewoners en de verbindingsplekken inzetten op ontmoetingen en op elkaars talenten. Veel wijkbewoners willen zich ergens voor inzetten, maar vinden de weg niet naar de organisaties. Daar willen we verandering in brengen.”

Een tijdje na het eerste bezoek, nam Armine terug contact op met Varduhi. Er was een open activiteit in het woonzorgcentrum voor zowel bewoners als bezoekers. Ze besliste mee te gaan. Het maakte haar deze keer terug emotioneel, maar een op andere en meer positieve manier. De culturele activiteit die speciaal georganiseerd was voor de bewoners vond ze een mooi en warm initiatief. Ze genoot van de namiddag en is met een fijn gevoel naar huis gegaan.

Vrijwilligster Varduhi:“Ik heb een speciale band met kinderen en oudere mensen. Ik heb mijn beide ouders verloren en daarom is het voor mij zeer emotioneel om met de ouderen te werken. Toch besloot ik om hier mijn tijd en energie in te steken. Het voelt alsof ik dichter bij m’n ouders ben. Hiernaast kan ik iets betekenen voor de bewoners én verbeter ik mijn Nederlands.” 

Katrien, ergotherapeut van Woonzorgcentrum Elisabeth aan Zee: “Varduhi startte hier als vrijwilliger een paar maanden geleden. Ze gaat met de bewoners in gesprek en helpt hen met hun verplaatsing. Je ziet dat ze het graag doet en hierdoor is ze graag gezien. Ze is een zeer warme en geëngageerde vrouw.”

* FMDO vzw (Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties) verbindt en versterkt mensen in deze diverse samenleving en doet dat met sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond en gedreven vrijwilligers die het hart van FMDO vormen.​ www.fmdo.be.

Meer info over het project via deze link.

Zelf meedoen?

  • Wil je meer weten over het project zorgzame buurten en de verbindingsplekken?
  • Heb je een droom of een idee over je buurt?
  • Wil je graag je buren ontmoeten?


Contacteer Armine van FMDO

Armine Ayvazyan
0489 04 31 81
armine@fmdo.be