Waarom FMDO vandaag een geel lintje draagt

15 okt 2020

Elke derde donderdag van oktober is het dag tegen kanker. Heel wat Vlamingen spelden vandaag een geel lintje op, of delen de foto van Kom op tegen Kanker. Ook voor FMDO is dit een belangrijke dag. Want hoewel kanker niet discrimineert, wordt de ziekte cultureel wel anders bekeken.

Taboes en misvattingen

In sommige landen, zoals Syrië, staat kanker synoniem voor sterven. Wie er een diagnose krijgt, hoeft niet langer naar de dokter. Iedereen kent de uitkomst toch al. Ook als kanker in de familie zit, laat je je beter niet (preventief) controleren. Wat je niet weet, daar heb je ook geen last van.

In andere landen is het vaak nog zo dat mensen het woord kanker niet durven uitspreken. Wie kanker heeft, verklaart liever dat hij een andere ziekte heeft, om het woord kanker maar niet in de mond te hoeven nemen. Het taboe is vaak groot.

Hier zit het gelukkig helemaal anders. Als kanker in de familie zit, raden we mensen aan om extra te gaan controleren. Hoe sneller een afwijking ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing.

Gezondheidsambassadeurs in Oostende

In samenwerking met Kom op tegen Kanker, startte FMDO het project ‘Gezondheidsambassadeurs in Oostende’. Negenendertig Oostendenaars volgden tien lessen over een gezonde levensstijl, kankerpreventie en bevolkingsonderzoeken. Nu delen ze die kennis aan de hand van een educatief spel met anderen. Het spel kan gespeeld worden in elf talen.

Aandacht voor cultuurgevoeligheden

Onze gezondheidsambassadeurs zijn sterke figuren. Soms hebben ze een achtergrond in de gezondheidszorg, of hebben ze zich extra verdiept in bepaalde thema’s. Onze ambassadeurs weten hoe ze een positieve boodschap kunnen brengen, terwijl ze inspelen op cultuurgevoeligheden. Op die manier strijden ze samen mee tegen kanker.

Een gezondheidsambassadeur naar je vereniging, organisatie, praktijk of school?

Contacteer projectverantwoordelijke Fem Theuninck en laat weten in welke taal je graag een informatiemoment organiseert.

Fem Theuninck ● fem@fmdo.be ● 0487 77 40 88

Meer lezen: Gezondheidsambassadeurs in CC De Grote Post

Deel