Wacht niet te lang om je hart te volgen

22 apr 2021

FMDO-vrijwilliger Zara: Wacht niet te lang om je hart te volgen

Een studie kiezen is niet eenvoudig, maar wel belangrijk. Voor Onderwijsambassadeurs vroegen we aan 5 jongeren hoe zijn hun keuze gemaakt hebben en welk advies ze zouden geven.

We ontmoeten de vlotte spraakwaterval Zara (26)  in Marcelline. Zara werkt als verpleegster in het Henri Serruys Ziekenhuis in Oostende, hoewel ze ook een passie heeft voor kleding en mode. Haar advies? Praat erover met je ouders, maar volg ook je hart. 

‘Je moet een beetje je hoofd gebruiken’

“Ik begon in het ASO, maar dat verliep moeilijk. Ik werk liever met mijn handen. Mijn ouders wilden daar eerst niets over horen: ‘Waarom kan je niet een beetje meer studeren? Je moet een beetje meer je hoofd gebruiken!’. Maar na erover te praten, hebben ze begrepen dat ik liever met mijn handen werk. 

Haarzorg of mode? De keuze was snel gemaakt

“Via het oudercontact en de leerkrachten kreeg ik informatie over verschillende mogelijkheden. Samen met mijn ouders bekeek ik de brochures van verschillende scholen. Mijn ouders begrepen het schoolsysteem in het begin niet helemaal, dus ik heb hen zelf ook uitleg gegeven. Ik ben heel graag bezig met kleding en ontwerpen, dus koos voor mode. Ik heb nog getwijfeld over haarzorg, maar dat was uiteindelijk niets voor mij.”

Verder studeren: een doordachte keuze

Toen ik afgestudeerd was in mode, twijfelde ik om verder te studeren aan de academie in Antwerpen. Die keuze heb ik laten vallen omdat ik Antwerpen toch wat te ver vond. Samen met mijn ouders heb ik een lijst gemaakt met beroepen waar je werk mee kan vinden. In de zorgsector hebben ze altijd mensen nodig, zei m’n vader.

Ik twijfelde heel erg: ‘Zou ik dat wel aankunnen? Je moet mentaal en fysiek sterk zijn.’. Ik koos voor een opleiding van drie jaar (HBO) in Vesalius (Oostende). Dat viel goed mee. Het leukste vond ik dat je mensen kon helpen. Ik wil het zonnetje zijn voor mensen. 

Durf te kiezen

Mijn advies aan wie een studiekeuze moet maken? Wacht niet te lang om je hart te volgen. Maak een lijst met wat je wel en niet leuk vindt. Op basis van die lijst kan je denken over wat je later wil worden. Informeer jezelf over de keuzes en blijf praten met je ouders!

Deel