Couture Cultuur: een blik achter de schermen.

30 mei 2023

Ik sla de hoek om en daar verschijnt de Stadsschouwburg. De stenen glimmen in de namiddagzon. Binnen vindt vandaag een modeshow plaats. Couture Cultuur gaat over het samenweven van textielen en verhalen. Bruggelingen met rijke, buitenlandse achtergronden brengen een ode aan hun grootmoeder via hun kledij. Een uitgelezen kans om mijn horizon te verruimen.

Een dame stapt het podium op en neemt de microfoon in haar hand. De zaal leunt naar voor. Ze zingt. Een prachtig lied trekt over het goud van de muren, het rood fluweel van de stoelen. En dan zijn we vertrokken!

Opeens donderen we de wereld in van kleur. Fijn geborduurde kledingstukken, intrinsieke patronen, gecompliceerde haartooien. Ik sta versteld.

Daar blijft het niet bij. Meer dan enkel de verbluffende klederdracht gaat het hier om een cultuuruitwisseling. De zingende dame ruimt de weg voor een andere zangeres. De klanken spreken over de zon die opgaat in andere landschappen (rijstvelden of dichtbegroeide bossen), de kleren wiegen op het ritme van dansrituelen die generaties lang doorgegeven zijn. Ze dansen niet enkel voor henzelf, maar voor hun voorouders, voor hun land, voor een hele gemeenschap. Ze dansen voor een thuisland ver weg van huis. Opeens richten alle ogen zich op het scherm.

Daar verschijnt een schaduw. Gehuld in traditionele klederdracht, heft ze haar handen hoog boven haar hoofd en wiegt ze. We zijn allemaal betoverd door de fee.

Gracieus trekt ze zich terug wanneer haar dans is beëindigd. Ze bewoog zacht als water, maar nu verschijnt een vurige koningin met vlammende ogen en een fiere uitstraling.

Wat een kracht! Een wind van inspiratie blaast onze harten in. Wat een boodschap vooral. Er is vaak een stukje gesproken woord. Daarin vertellen onze gastvrouwen over hun grootmoeders, de achtergrond van hun klederdracht, de betekenis ervan, hun persoonlijke ervaring. Het raakt de toeschouwers. Ze ontplooien zich in volle schoonheid. Ze vertellen ons hun verhaal en wij kunnen luisteren met glinsterende ogen en ingehouden adem. We vliegen over heel de wereld, jong en oud.

Uiteindelijk landen we weer in België, in de prachtige stadsschouwburg van Brugge. Wat mij het meeste bijblijft, is dat cultuur in muziek, kleren maar vooral in verhalen ligt. Dit is hoe mensen zich doorheen de geschiedenis uitdrukten. Dit is waar we ver van thuis heimwee naar hebben en grootse dingen over schrijven. Vandaag de dag hebben we zoveel nieuwe manieren om ons creatief uit te drukken, maar we moeten zorg dragen voor tradities die ons doorgegeven zijn en ze bewaren. Ze verbinden ons met een oude manier van leven, gemaakt met onze handen en doordrongen van betekenis. Dat is het waard om een modeshow voor op te zetten en in volle pracht en praal mee uit te pakken.

Couture Cultuur maakte deel uit van het Belmundo festival van Cultuurcentrum Brugge. Een ontmoetingsfestival rond muziek, kunst, maatschappij en de wereld dat doorging eind mei 2023. Een extra dankjewel aan alle FMDO-vrijwilligers, Geertje Vangenechten, Stijn Wastyn en Stad Brugge (Cultuurcentrum Brugge) om dit mogelijk te maken.

Tekst door: Roos, jobstudente FMDO vzw.

© Anna Vandeveire, show 18 mei
© Anna Vandeveire, show 18 mei

Deel