Cursus Nieuwe Buren, een cursus vol ontmoetingen

Voor het derde jaar op een rij organiseerden Open School Oostende en FMDO vzw samen de cursus Nieuwe Buren in Oostende. Dit jaar namen 21 Oostendenaars zonder migratieachtergrond deel aan deze cursus. Wat was het een eer om met deze groep aan de slag te gaan en hen letterlijk onder te dompelen in de wereld van diversiteit en echte ontmoetingen te realiseren tussen hen en hun ‘Nieuwe Buren’ te Oostende.

De inhoud van deze cursus was heel gevarieerd. We gingen samen op bezoek bij jongeren van de Okanklassen, we volgden samen een les Nederlands in Open School. We gingen langs bij vrouwenklap, jakoeboe vzw en andere projecten van FMDO. Samen Divers en vzw Humain kwamen langs. We deden een ontdekkingswandeling langs de winkels op de torhoutsesteenweg, we bezochten verschillende religieuze plaatsen, … . Er waren ook heel wat gespreksmomenten tussen onze cursisten en nieuwkomers in Oostende. Er was heel veel tijd voor vragen, bedenkingen en diepgaande gesprekken. We spraken met de ander in plaats van over hen.

De cursisten waren kritisch en hadden veel vragen maar stelden ook echt hun hart open. De talrijke ontmoetingen zorgden ervoor dat hun kijk op diversiteit ruimer werd en dat het vaak negatieve beeld die in de media leeft ontkracht werd. Ze beseften dat er heel wat uitdagingen blijven in de superdiverse samenleving maar ook heel wat kansen.

Ik deel graag een stukje uit het evaluatiedocument van één van onze cursisten:
Frank: Er is veel onwetendheid en heersen veel vooroordelen in Oostende ten opzichte van mensen met migratieachtergrond. De cursus heeft mij geleerd dat in onze stad een nieuwe levendige mix van vreemde culturen aan het bloeien is. De mensen met migratie achtergrond krijgen via vele verschillende kanalen kansen om zich te ontplooien/ontwikkelen /integreren….. Het valt op dat nieuwkomers en kinderen zich meer dan gemiddeld inzetten om te slagen via ons onderwijssysteem in al zijn niveaus om zo hun toekomst te kunnen opbouwen.
Alle verschillende niveaus van hulpvoorzieningen kwamen aan bod.
Ik verwachtte meer een theoretische cursus in een klaslokaal maar het werd een overrompeling van mooie ontmoetingen. De cursus Nieuwe Buren is goed opgebouwd. Ann en Ivy zijn beiden prachtige dirigenten geweest om ons een depolariserende visie te bieden waarin verdraagzaamheid en vriendschap een leidraad is. De volledige problematiek kwam aan bod in de cursus. (niet)-legale vluchtelingen, (on-)officiële contacten, diverse basis opleidingen, scholing, verschillende levensgemeenschappen leren kennen tot uiteindelijk ook de middenstanders met migratie achtergrond aan het woord laten. Ik ben dankbaar om deze cursus te mogen volgen.

De cursus werd afgesloten met een evaluatiemoment en een kookcursus van de Koerdische vereniging Jyan (Wat was dat lekker!). We kijken al uit naar volgend jaar en hopen deze cursus opnieuw samen te mogen organiseren. Ik heb zelf zoveel vreugde uit deze cursus gehaald dat ik deze cursus dagelijks zou willen organiseren wat jammergenoeg niet mogelijk is. Ik denk dat deze cursus veel verandering kan teweeg brengen op vlak van het echt samenleven. Ik ben tevens mijn collega Ann Pylyser van Open School heel dankbaar om dit traject voor de 3de keer samen met met mezelf FMDO aan te gaan. Ik wil tevens de 21 sympathieke cursisten bedanken die iedere week present waren met de nodige vragen, humor en begrip.

Ivy ( Coördinator FMDO vzw)

Meer info over deze cursus vind je ook op deze blog: https://nieuweburenblog.wordpress.com/2019/

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Deel