Landelijke inspiratiedag voor alle FMDO-verenigingen op 19 november

FMDO organiseert een inspiratiedag in Brussel voor alle lidverenigingen.

Waar en wanneer?

19 november 2016, 9u30-17u30

De Kriekelaar, Gallaitstraat 86b, 1000 Brussel (Schaarbeek)

Programma?

9u30 tot 10u30: onthaal met ontbijt
10u30-11u00: verwelkoming door het FMDO-team
11u00-12u30: twee workshops
12u30-14u00: lunch
14u-15u30: twee workshops
15u30-17u30: receptie en netwerkmoment met hapje en drankje

Per vereniging zijn 3 bestuursleden welkom. Er wordt ook kinderanimatie voorzien. Alles is gratis behalve het treinticket naar Brussel. Na inschrijving kan FMDO wel zorgen voor goedkopere groepstickets via de NMBS.

Inschrijven?

Maak een keuze uit onderstaande workshops en schrijf je in via je lokale FMDO-medewerker of via deze link: https://nl.surveymonkey.com/r/XHWJVZR

Workshops?

Kies 2 workshops in de voormiddag

Koken
Maak kennis met KOOKMEt, een initiatief van vzw Cultureghem. Deze enthousiaste Brusselaars kopen hun ingrediënten op de markt, liefst van eigen bodem en zorgen voor een vegetarisch driegangenmenu. Schrijf je in en leer hoe je samen gezonde, lekkere & snelle gerechten kan maken!

Werk: Aanbod in begeleiding naar werk
Hoe zit het met de werkloosheid in Vlaanderen? Wat bestaat er allemaal om mensen naar het werk te begeleiden? Melina Mertens van Tracé Brussel beantwoordt deze vragen en bespreekt de bestaande organisaties. Hebt u zelf een vraag rond dit thema? Stuur het dan naar ons door.

Vrouwen werken met vrouwen
Werk jij met vrouwen? Wist je dat heel wat lidverenigingen van FMDO met vrouwen werken? Heb je zin om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren? Schrijf je dan snel in voor deze workshop!

Krant maken
Wil jij je vereniging bekend maken bij het grote publiek? Koenraad Coppens van Genscom licht toe hoe je zelf je persoonlijke krant kan maken. Met je foto’s, tekeningen en teksten kan je de werking van je organisatie en activiteiten online helemaal zelf ontwerpen en laten drukken.

Verbindende communicatie

Heel wat van ons taalgebruik leidt tot misverstanden, weerstand, conflict & agressie.
Verbindende communicatie laat zien welk soort taal en houding bijdragen aan verbinding en goede relaties. Het inspireert je om op een effectieve en respectvolle manier te zeggen wat je van anderen verwacht, wat je stoort en ook wat je apprecieert.

Snapshots
Foto’s trekken de aandacht. Leuke foto’s trekken nog meer aandacht. In deze workshop leer je hoe je leuke ‘snapshots’ kan nemen van je vereniging. Breng je fototoestel of GSM mee en we leren je heel wat tips en tricks.

Meertalig opvoeden
Ouders die het Nederlands niet als thuistaal hebben, zitten vaak  met allerlei vragen en twijfels over meertalig opvoeden: Welke taal spreken we wanneer en tegen wie? Waarom mixen meertalige kinderen hun talen? Is het waar dat meertaligen minder woorden kennen, of juist meer? Samen met Hilde De Smedt van Foyer gaan we op zoek naar antwoorden.

Kies 2 workshops in de namiddag

Recipes for disaster

Gosie Vervloessem is een gedreven artiest die zich bezig houdt met kunst, wetenschap, experimenteren en eten. Ze stelt enkele essentiële vragen: Hoe gaan we om met chaos in ons dagelijks leven? Terwijl iedereen proeft, kookt en experimenteert, wordt het idee dat alles netjes opgeborgen en weggestopt kan worden langzaam opengebroken. Enkel voor durvers!

Werk: Aanbod in begeleiding naar werk
Hoe zit het met de werkloosheid in Vlaanderen? Wat bestaat er allemaal om mensen naar het werk te begeleiden? Melina Mertens van Tracé Brussel beantwoordt deze vragen en bespreekt de bestaande organisaties. Hebt u zelf een vraag rond dit thema? Stuur het dan naar ons door.

Ontwikkelingssamenwerking
Wens je als vereniging een aanvraag te doen voor een project in het Zuiden? Tijdens deze workshop leer je via welke weg je dit best doet, waar je moet op letten, wat de do’s en dont’s zijn. Je krijgt er meer uitleg over een projectaanvraag bij jouw stad of provincie.

Wat is erfgoed?
Ben je geïnteresseerd in de zaken die door vorige generaties zijn gemaakt en die een grote waarde hebben voor je gemeenschap? Dan is deze workshop een aanrader! Katrijn D’ hamers van FARO, Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed, laat je kennismaken met wat cultureel erfgoed is.

Wandeling ‘Twee (t)huizen, één gids’
Maak kennis met onze interculturele gids(en) en ontdek Brussel op een andere manier! Een aanrader voor mensen die de nieuwe culturen willen leren kennen. Een project van FMDO waar we heel trots op zijn.

Bollywood-dans
Houd je van de Indiase Bollywood stijl? Dan kan je deze unieke kans niet missen! The Maya Sapera Dance neemt je mee op reis naar de wereld van de Bollywood-dans. Laat je door deze energieke dans verleiden. Vergeet dus zeker je dansschoenen niet!

Van idee tot activiteit
Wil je allerlei activiteiten organiseren met je vereniging, maar je hebt geen idee hoe je hier aan begint? Kom dan zeker naar deze workshop! Eerst brainstormen we samen over mogelijke activiteiten. Daarna overlopen we alle stappen die nodig zijn om tot een goed uitgewerkte activiteit te komen. Het wordt een workshop vol inspiratie!

Deel