Onderwijsambassadeurs

Onderwijsambassadeurs is een project waarbij enthousiaste vrijwilligers met migratieachtergrond hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen in hun eigen taal doorgeven aan anderstalige ouders. De onderwijsambassadeurs informeren en sensibiliseren of verwijzen gericht door naar bestaande organisaties in Brugge, Kortrijk en Oostende.

Enthousiaste meertalige vrijwilligers

Onderwijsambassadeurs zijn ouders die niet in Vlaanderen zijn opgegroeid, maar wel kinderen hebben die hier school lopen. Ze kennen de drempels die anderstalige ouders of nieuwkomers ervaren binnen het Vlaams onderwijssysteem. Ze zijn meertalig en volgden een opleiding bij FMDO over:

  • Het schoolsysteem in Vlaanderen
  • School- en studiekeuze
  • School en kosten
  • Meertaligheid
  • Relevante organisaties

In Oostende vertellen ook jongeren met migratieachtergrond die nu studeren binnen het hoger onderwijs of aan het werk zijn. Ze zijn meertalig en hebben hun eigen ervaringen binnen het Vlaams onderwijssysteem. Meer info lees je hier.


Ouders zonder grenzen

Het spel ‘Ouders zonder grenzen’ wordt gespeeld met een groep ouders en een onderwijsambassadeur in éénzelfde taal. De onderwijsambassadeur is de begeleider van het spel en stelt zich neutraal op. Het spel informeert ouders over het Vlaamse schoolsysteem, school- en studiekeuze, meertaligheid, school en kosten, ouderbetrokkenheid, vrije tijd en relevantie organisaties in de stad. 

Als school of organisatie nodig jij zelf de ouders uit op een moment naar keuze. FMDO contacteert de gevraagde onderwijsambassadeur en ondersteunt jou in het bereiken van de ouders door de uitnodiging voor het spelmoment te vertalen.

Taalaanbod: “Ouders zonder Grenzen”

OostendeBruggeKortrijk
Albanees
Arabisch
Armeens
Bahasa Melayu
Dari
Engels
Frans
Kurmanci
Nederlands
Nepalees
Pashtou
Russisch
Servo-Kroatisch
Spaans
Tibetaans
Tsjetsjeens
Urdu
Arabisch
Bosnisch
Engels
Frans
Nederlands
Nepalees
Pools
Roemeens
Spaans
Swahili
Tibetaans
Turks
Arabisch
Armeens
Bulgaars
Dari
Engels
Frans
Indonesisch
Nederlands
Oekraïens
Pools
Roemeens
Russisch
Somalisch
Spaans
UrduOnderwijscafé
voor ouders

Een onderwijscafé is een plaats waar ouders en onderwijsambassadeurs samen komen op initiatief van FMDO. Iedereen is er welkom met vragen over onderwijs of over de school van hun kinderen. Ouders mogen ook langskomen om gewoon een praatje te maken met andere ouders. 

Onze onderwijsambassadeurs luisteren er naar ouders, beantwoorden hun vragen in verschillende talen en delen zelf hun persoonlijke ervaringen met onderwijs in Vlaanderen.
Alle onderwijscafés in Brugge, Oostende en Kortrijk worden aangekondigd op onze Facebookpagina en via de activiteitenkalender op deze website.


Contact

Wil je het spel “Ouders zonder grenzen” spelen in je organisatie in Kortrijk, Brugge of Oostende? Of heb je vragen over dit project? Onze projectmedewerkers helpen je graag verder.

Ella Capon
Onderwijs-ambassadeurs Kortrijk

ella@fmdo.be

0491/39 21 98

ella@fmdo.be
Tine Dessein
Onderwijs-ambassadeurs Oostende

tine@fmdo.be

0471/83 72 03

tine@fmdo.be
Jade Hoornaert
Onderwijs-ambassadeurs Brugge

jade@fmdo.be

0488/51 04 04

jade@fmdo.be
Mats Callens
Onderwijsambassadeurs Roeselare

mats@fmdo.be

 
mats@fmdo.be

Onderwijsambassadeurs is een project met steun van Stad Brugge, Stad Kortrijk, Stad Oostende en Provincie West-Vlaanderen.