Onderwijsambassadeurs

Onderwijsambassadeurs is een project waarbij enthousiaste vrijwilligers met migratieachtergrond hun kennis en ervaring over onderwijs in Vlaanderen in hun eigen taal doorgeven aan anderstalige ouders. De onderwijsambassadeurs informeren en sensibiliseren of verwijzen gericht door naar bestaande organisaties in Brugge, Kortrijk, Roeselare en Oostende.

Enthousiaste meertalige vrijwilligers

Onderwijsambassadeurs zijn ouders die niet in Vlaanderen zijn opgegroeid, maar wel kinderen hebben die hier school lopen. Ze kennen de drempels die anderstalige ouders of nieuwkomers ervaren binnen het Vlaams onderwijssysteem. Ze zijn meertalig en volgden een opleiding bij FMDO over:

  • Het schoolsysteem in Vlaanderen
  • School- en studiekeuze
  • School en kosten
  • Meertaligheid
  • Relevante organisaties

Jong Gedacht

In Oostende en Kortrijk vertellen jongeren met migratieachtergrond hun verhaal. Ze studeren momenteel verder via het hoger onderwijs of zijn aan het werk. Ze hebben hun eigen ervaringen binnen het Vlaams onderwijssysteem en inspireren andere jongeren een meer bewuste studiekeuze te maken. Meer info over Jong Gedacht lees je hier.

Ouders zonder grenzen

Het spel ‘Ouders zonder grenzen’ wordt gespeeld met een groep ouders en een onderwijsambassadeur in eenzelfde taal. De onderwijsambassadeur is de begeleider van het spel en stelt zich neutraal op. Het spel informeert ouders over het Vlaamse schoolsysteem, school- en studiekeuze, meertaligheid, school en kosten, ouderbetrokkenheid, vrije tijd en relevantie organisaties in de stad. 

Als school of organisatie nodig jij zelf de ouders uit op een moment naar keuze. FMDO contacteert de gevraagde onderwijsambassadeur en ondersteunt jou in het bereiken van de ouders door de uitnodiging voor het spelmoment te vertalen. Benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Bekijk het filmpje hier.

Taalaanbod Ouders zonder Grenzen

OostendeBruggeKortrijkRoeselare
Arabisch
Armeens
Bahasa Melaya
Dari
Engels
Frans
Kurmanci
Nederlands
Nepalees
Pashtou
Russisch
Servo-Kroatisch
Spaans
Tibetaans
Tsjetsjeens
Urdu
Arabisch
Bosnisch
Dari
Engels
Farsi / Perzisch
Frans
Nederlands
Nepalees
Oekraïens
Pashtou
Pools
Portugees
Roemeens
Russisch
Spaans
Swahili
Tibetaans
Turks
Arabisch
Armeens
Bulgaars
Dari
Engels
Frans
Indonesisch
Nederlands
Oekraïens
Pools
Roemeens
Russisch
Somalisch
Spaans
Tigrinya
Urdu

Arabisch
Dari
Engels
Farsi/Perzisch
Frans
Nederlands
Pools
Roemeens
Russisch

Onderwijscafé voor ouders

Een onderwijscafé is een plaats waar ouders en onderwijsambassadeurs samen komen op initiatief van FMDO. Iedereen is er welkom met vragen over onderwijs of over de school van hun kinderen. Ouders mogen ook langskomen om gewoon een praatje te maken met andere ouders. 

Onze onderwijsambassadeurs luisteren er naar ouders, beantwoorden hun vragen in verschillende talen en delen zelf hun persoonlijke ervaringen met onderwijs in Vlaanderen.
Alle onderwijscafés in Brugge, Oostende en Kortrijk worden aangekondigd op onze Facebookpagina en via de activiteitenkalender op deze website.

Contact

Wil je het spel “Ouders zonder grenzen” spelen in je organisatie in Brugge, Kortrijk, Roeselare of Oostende? Of heb je vragen over dit project? Onze projectmedewerkers helpen je graag verder.

Lina Alsakan
Onderwijsambassadeurs Brugge

lina@fmdo.be
0497 49 46 36

lina@fmdo.be
Ella Capon
Onderwijsambassadeurs Kortrijk

ella@fmdo.be

0491 39 21 98

ella@fmdo.be
Tine Dessein
Onderwijsambassadeurs Oostende

tine@fmdo.be

0471 83 72 03

tine@fmdo.be
Emma Desnoeck
Onderwijsambassadeurs Roeselare

emma@fmdo.be
0478 16 78 27

emma@fmdo.be

Onderwijsambassadeurs is een project met steun van Stad Brugge, Stad Kortrijk, Stad Oostende, Stad Roeselare, CLB Roeselare en de Provincie West-Vlaanderen.