Vrijwilliger Martha aan het woord over Parking Day in Kortrijk!

Kortrijk is een stad met waardevolle geschiedenis, die een belangrijke infrastructuur heeft voor fietsers, voetgangers. Er zijn ook heel wat openbare ruimtes waar het leven in gemeenschap aan de rand van de rivier de Leie; een aangenaam samenleven en mobiliteit mogelijk maken voor kinderen, jongeren, senioren en gezinnen in de stad.

Het tentoonstellen van kunst uit openbare ruimtes is heel uniek en gedurfd.

Een artistieke installatie waar fotografie, poëzie en tekenen samenkomen is alvast heel uniek. Het feit dat dit gewijd is aan de auto lokte geweldige reacties uit van het publiek dat Parking Day in Kortrijk bezocht.

Het is de eerste keer dat Parking Day plaatsvindt in Kortrijk voor Autovrije zondag.
De kunstenaars zorgden ervoor dat wij ons moeiteloos in een andere culturele hoofdstad voelden, hoofdsteden zoals Parijs, Barcelona, Brussel of Mexico City waar kunstenaars wel vaker hun werken tonen in de straten en op de muren.

Mensen konden Parking Day in Kortrijk bezoeken met de fiets of met de auto. Maar ook te voet viel er heel wat te beleven. Je kon genieten van het wandelen in de stad om zo te reizen van de ene bestemming naar de andere.
Je kon reizen van de jungle van Coba in Quintana Roo, waar je een foto zag van een krokodil met een meisje. Naar Marokko waar je kon luisteren naar de poëzie van een Belgisch Marokkaanse dichter. Tot je even verder een Irakese kunstenaar tegenkomt die je onverwachts meetrekt in zijn verhaal.

 

Ik heb echt genoten van het verrassingseffect van de culturele voorzieningen in de mooie openbare ruimtes van Kortrijk.

Ik genoot van de onverwachte en speelse inbreng van burgers en kunstenaars.

Hartelijk dank voor de uitnodiging aan Color Cultuur FMDO, het was een waardevolle ervaring als fotograaf en beeldend kunstenaar gevestigd in Kortrijk.
Ik leerde heel veel van deze prachtige gemeenschap vooral hun voorbeeld over duurzame mobiliteit sprak mij erg aan.

 

Martha Xucunostli

 

 

 

 

 

 

In samenwerking met Buda vzw

Met steun van:

Deel